Selectează o Pagină

Loading

“Dacă vrei să ajungi repede, mergi singur. Dacă vrei să ajungi departe, mergeți împreună”

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, Departamentul pentru tineret al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei în colaborare cu  părintele protopop  Ivan Dobroțchi a organizat  în localitatea Crotone, Calabria, un curs de formare pentru voluntarii și coordonatorii de tabere și școli de vară din protopopiatele Calabria, Puglia-Basilicata, Sicilia și Campania.

La această întâlnire de formare au participat 15 preoți, preotese și voluntari din parohiile: Crotone, Cosenza, Napoli, Altamura, Trani, Palermo, Reggio Calabria și Rossano.

Alături de noi l-am avut, în conferință video, pe Preasfințitul Părinte Episcop Vicar, Atanasie de Bogdania care ne-a încurajat în această misiune, felicitând pe cei prezenți, și de-asemenea, în persoană,  pe doamna Ioana Gheorghiaș, Consul general al Consulatului României la Bari.

Programul a fost gândit si pus în aplicare, de către echipa alcătuită din părintele Ionuț Dascălu – consilier al Departamentului de Tineret, preoteasa Anca Dascălu și preoteasa Ionela Ivan. Prin acest program se împărtășesc diferite experiențe de învățare pentru dezvoltarea cunoștințelor și abilităților care sunt necesare pentru o bună organizare a activităților cu tinerii.

“Cele 2 zile petrecute împreună le-aș putea numi  “Zilele Bucuriei  în Sudul Italiei” (că tot s-au desfășurat de curând festivalurile bucuriei în Episcopie).

De ce Zilele Bucuriei? Pentru că:

  • am avut Bucuria de a întâlni persoane deosebite
  • am avut Bucuria de a ne ruga împreună
  • am avut Bucuria de a redescoperi copilăria prin jocurile făcute
  • am avut Bucuria de a a afla modalități de a transpune jocul ca mijloc de înțelegere a vieții duhovnicești
  • am avut Bucuria de a afla modalități noi de relaționa

cu tine și cu ceilalți

  • am avut Bucuria de afla cum îți mai poți gestiona emoțiile, trăirile ( pozitive, negative mai ales)
  • am avut Bucuria de a avea în mijlocul nostru (nu formatori, căci sună ca și cum ar fi fost ceva cu forța) ci  Povățuitori plini de dăruire și răbdare, care au lăsat ceva din ei și în noi. Pentru lucru acesta fiecare din cursant să zică” Doamne miluiește” (de 40 de ori- ca la pavecerniță) pentru fiecare din cei trei pe care atât eu cât și doamna mea preoteasă Giorgiana îi  îmbrățișăm  și sărutăm cu drag.” Preot Ion Manea (Cosenza)

“Pentru mine personal, aceste două zile au fost pline de emoție, deoarece am constatat că, prin multă trudă și dăruire, echipa de formare a reușit să sădească sămânța lucrării cu tinerii și în sudul Italiei, fapt care ne responsabilizează pe toți cei care am luat parte la aceste cursuri, ca această sămânță, să dea rod în inimile tinerilor pe care Domnul ni i-a dat in grijă.” Preot protopop Ivan Dobroțchi (Crotone)

“Mulțumesc Domnului că astăzi, la Crotone, am avut onoarea să cunosc persoane minunate, preoți și preotese, printre care și pe cei trei instructori/îndrumători în cadrul acestui „Curs de formare didactic/duhovnicesc”. Au fost momente speciale și unice, în care am descoperit multe lucruri despre noi și cei din jurul nostru și despre lucrul cu copiii, în echipe.

Lucruri care ne-au destresat, și ne-au scos din monotonie pe toți, indiferent de vârstă. Mulțumim cu recunoștință! Preoteasa Maricica Prisăcariu (Reggio Calabria)

“Experiența se dobândește prin muncă, răbdare și dăruire. Două zile sunt puțin, dar s-a închegat un început bun mai ales prin sacrificiul și experiența de care dau dovadă acești trei oameni minunați!

Doamne ajuta tuturor celor  care vor să se  implice pe mai departe. Să  ne implicăm cu toții. O facem pentru  viitorul tinerilor noștri! Felicitări!” Preot Florin Cârlig (Altamura)

Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

Cursul organizat a răspuns la cerința de a organiza împreună tabere, școli de vară și activități cu tinerii, în care lucrul în echipă sa fie elementul principal. Pentru a ajunge acolo, participanții au avut parte de diferite experiențe de învățare prin joc pentru a reuși să întocmească un obiectiv clar, comun, rolurile asumate, metode de lucru active și de-asemenea, să creeze și mențină relații vii.

“Vă îmbrățișăm și mai punem de acum înainte  la proscomidie părticele pentru cei cu care am petrecut 2 zile de neuitat.” Preot Ion Manea (Cosenza)


ro_RORO
Copy link