Selectează o Pagină

Loading

Catedrala Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” din Paris a găzduit, în perioada 8-9 noiembrie 2024, evenimentele dedicate împlinirii a 75 ani de la înființarea Eparhiei Ortodoxe Române din Europa Occidentală, actuala Mitropolie Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale. Fondatorul și primul cârmuitor al eparhiei a fost Mitropolitul Visarion Puiu (1879-1964).

Cu această ocazie, ierarhii Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan și Preasfințitul Părinte Arhiereu Vicar Atanasie de Bogdania, Arhiepiscopul Ortodox Român ales al Marii Britanii și Irlandei de Nord, au participat la eveniment.

În seara zilei de joi, 7 noiembrie, o delegație de la Biserica voievodală „Sfântul Gheorghe” din București, a purtat, mâna dreaptă a Sfântului Nicoale, care a fost așezată, spre închinare, în Catedrala ortodoxă română din Paris, unde s-a săvârșit slujba Vecerniei Mari, în cinstea Sfinților Arhangheli, ocrotitorii lăcașului de închinare.

Vineri, în ziua hramului, Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de către un sobor de ierarhi, sub protia Preasfințitului Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, înconjurați de un sobor de clerici.

În seara zilei, au avut loc lucrările dedicate Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale.   

Sâmbătă, 9 noiembrie 2024, la prăznuirea Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, s-a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie, de către toți ierarhii Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, înconjurați de clerici ai Mitropoliei, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale și Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale.

Cu această ocazie a avut loc și sfințirea picturii Capelei de pe lângă Catedrală, închinată Sfinților Martiri Brâncoveni și Sfântului Ierarh Ioan Maximovici.

La final, Înaltpreasfințitului Părinte Iosif a oferit ierarhilor Mitropoliei ordinul „Mitropolit Visarion Puiu”.

Tot sâmbătă, s-au aniversat 75 ani de la înființarea Eparhiei Ortodoxe Române din Europa Occidentală, actuala Mitropolie Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale. Cu acest prilej, în după amiaza zilei au fost organizate o serie de conferințe, și anume: Adrian Nicolae Petcu, cercetător – „Eparhia românilor din apusul Europei sub conducerea mitropolitului Visarion Puiu” (conferință și expoziție); Pr. Dr. Florin Țuscanu – „Ultimul an din viața mitropolitului Visarion Puiu. 60 de ani de la moartea și funeraliile sale.” (prezentare de carte: Pr. Dr. Aurel Florin Țuscanu, Corespondența Mitropolitului Visarion Puiu cu Don Giovanni Calabria, Editura Lexon Prim, Chișinău, 2020).

Seara a avut loc un concert susținut de coralele Catedralei – Junior și Corala Sfinții Arhangheli – și de artiști renumiți precum: Maria Coman, Valentina Dascălu și Ionel Streba.

Evenimentele dedicate hramului și împlinirii a 75 de ani de la înființarea Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, se vor termina duminică, 10 noiembrie 2024, după săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii. Duminică, până spre seară, credincioșii vor avea ocazia de a se închina la mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae


Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale face parte din Patriarhia Română și se îngrijește de viața duhovnicească și pastorația românilor din Franța, Elveția, Belgia, Olanda, Marea Britanie, Irlanda, Islanda, Italia, Spania și Portugalia. Din anul 1998, Mitropolia este păstorită de către Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale și Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale.

La data de 21 octombrie 2001, Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale a fost ridicată la rang de mitropolie, iar Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Iosif a primit titlul de mitropolit. Tot la acea dată, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a fost hirotonit întru episcop, în biserica Sfântul Iosif de la Bordeaux.

Ierarhii care au păstorit Eparhiei Ortodoxe Române din Europa Occidentală, devenită apoi Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale sunt: Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Visarion Puiu (din 1945 până în 1964, cel care este și fondatorul Eparhiei Ortodoxe Române din Europa Occidentală, devenită Arhiepiscopie în 1974), Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Teofil Ionescu (din 1964 până în 1975), Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Lucian Făgărășeanul (din 1975 până în 1980, în calitate de locum tenens), Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Adrian Hrițcu (din 1980 până 1982 ca locțiitor și apoi din 1982  până în 1992 ca și titular), și Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim (Joantă) al Germaniei, Europei Centrale și de Nord (din 1992 până în 1998)


Cine a fost Mitropolitul Visarion Puiu?

Visarion Puiu s-a născut la data de 27 februarie 1879, primind, la botez, numele de Victor, fiind primul dintre cei trei copii ai preotului Ioan Puiu și preoteasa Elena din localitatea Girov, județul Neamț.

Aurmat cursurile Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Gheorghe” din Roman. După trei ani petrecuţi la Roman, se va înscrie la cursul superior al Seminarului „Veniamin Costachi” din Iaşi. După absolvirea seminarului, în 1899, se va înscrie la Facultatea de Teologie din Bucureşti. În anul 1905, va reveni la Roman, unde, pe 22 decembrie, se va călugări. A fost tuns în monahism la Catedrala episcopală de către episcopul Gherasim Safirin, care peste câteva zile l-a hirotonit diacon pe seama catedralei. În ianuarie 1907, a plecat să-şi desăvârşească studiile teologice la cea mai înaltă şcoală a vremii, Academia duhovnicească de la Kiev, ca bursier. La întoarcerea în ţară, în iulie 1908, a fost trimis la Galaţi, unde a fost hirotonit ieromonah, la propunerea episcopului Pimen Georgescu.

La 6 decembrie 1908 a fost hirotesit protosinghel, iar la 1 ianuarie, anul următor, arhimandrit. La 17 martie 1921, arhimandritul Visarion a fost ales episcop al Argeşului. În anul 1923, s-au înfiinţat două episcopii noi în Basarabia: a Hotinului şi a Cetăţii Albe, prilej cu care Visarion Puiu va fi transferat ca episcop la Hotin, având reşedinţa la Bălţi, fiind instalat la 13 mai 1923. În anul 1935, episcopul Visarion va fi ales mitropolit al Bucovinei, având reşedinţa la Cernăuţi. De pe 16 noiembrie 1942 până pe 14 decembrie 1943, mitropolitul Visarion Puiu va conduce Misiunea Ortodoxă Română în Transnistria.

Pe 23 august 1944, zi în care Regele Mihai I a decis demiterea lui Ion Antonescu, prim-ministrul României și „conducătorul statului” la acea vreme,  mitropolitul se afla la Viena și hotărăște să nu se mai întoarcă în țară.

Între 1945-1958 este cârmuitor al eparhiei românilor din străinătate, numită şi Eparhia Ortodoxă Română din Europa Occidentală. În luna februarie a anului 1946, la aşa-zisul Tribunal al Poporului din Bucureşti, Mitropolitul Visarion a fost judecat în lipsă și condamnat la moarte în contumacie, iar apoi Biserica Ortodoxă Română, sub presiunea regimului totalitar, l-a caterisit în 1950. A fost reabilitat post-mortem de către Sfântul Sinod al Bisericii noastre, în anul 1990. Ultimii 10 ani ai vieţii i-a petrecut în nordul Franţei, în satul Viels Maisons.

În ziua de 10 august 1964 s-a stins din viaţă, în vârstă de 85 de ani. Pe mormântul său este scris sugestiv un fragment din Psalmul 136, 1: „La râul Vavilonului, acolo am șezut și am plâns…”


Fotografii 8 noiembrie


Fotografii 9 noiembrie


Utrenia și Dumnezeiasca Liturghie (Sfântul Nectarie) – Catedrala Paris – 9 noiembrie


Utrenia și Dumnezeiasca Liturghie (Sfinții Arhangheli) – Catedrala Paris – 8 noiembrie


Departamentul pentru Comunicare și Imagine al EORI

ro_RORO