Selectează o Pagină

Loading


În ziua praznicului Înălțării Sfintei Cruci, miercuri 14 septembrie 2022, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania a slujit Dumnezeiasca Liturghie la Parohia Ortodoxă Română „Înălțarea Sfintei Cruci” din Torino, care și-a sărbătorit cu această ocazie hramul pentru a 21-a oară. La momentul potrivit, Preasfinția Sa a hirotonit un nou diacon spre a sluji Biserica lui Hristos.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor participanți la slujba, ierarhul a vorbit despre semnificația Crucii în cadrul sărbătorii de astăzi: „Crucea este izvor de har dumnezeiesc și cheie care ne deschide nouă ușa Raiului. În sărbătoarea de astăzi vedem cum Hristos rezidește interior pe om, prin taina pocăinței. Dacă nimeni dintre oameni nu a cerut lui Dumnezeu-Tatăl iertarea pentru greșeala lui Adam, atunci Dumnezeu-Fiul a venit în lume ca să răscumpere această greșeală.”

Sfânta Cruce – început al pocăinței

Omul care dorește să se pocăiască trebuie să învețe să îmbrățișeze propria cruce, să accepte viața cu bune și rele, cu neîmpliniri, cu supărări, cu necazuri, cu suferințe și încercări. Doar prin Cruce vom putea să gustăm harul pocăinței. Cel care fuge de Cruce, fuge de binecuvântare, cel care o primește, devine el la rândul lui izvor de har.”

Prin pocăință Domnul scoate tot ce este bun din noi

Prin taina pocăinței Domnul scoate ce este mai bun în noi, ca sa înflorească Raiul în inima noastră. Din iadul, pe care suntem foarte talentați a-l face în lumea aceasta, nu doar nouă, dar și unii altora, ne scoate Domnul care ne schimbă ideea și conceptul despre lume și mântuire. Cel care dorește să devină Rai cuvântător, trebuie să învețe să stea la poalele Crucii.”

Smerenia – maica tuturor virtuților

Viața noastră este o continuă luptă pentru a dobândi chipul Celui care ne-a creat și smerenia de care a dat El dovadă pe Cruce. Smerenia îmbodolește sufletul nostru care este readus în Împărăția lui Dumnezeu. Aceasta se deschide prin cheia care are forma Crucii. Prin smerenie acceptăm crucea noastră, prin smerenie o purtăm și prin smerenie ne arătăm dragostea pentru Hristos.”

Parohia Ortodoxă Română „Înălțarea Sfintei Cruci” din Torino a fost înființată în anul 2001 și a fost numit ca preot paroh părintele Lucian Roșu. Parohia a primit spre folosință un locaș de cult de la Biserica Catolică. Acesta a trecut printr-un amplu proces de restructurare, fiind pictat și amenajat după rânduiala Bisericii Ortodoxe. Locașul de cult a fost binecuvântat în anul 2001 de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Iosif, al Mitropoliei Ortodoxe Române Occidentale și Meridionale. Parohia desfășoară programe social-filantropice și promovează valorile religioase și culturale românești. În anul 2019 Preasfințitul Atanasie de Bogdania a binecuvântat lucrările și a pus piatra de temelie la Capela primului cimitir ortodox român din Italia. Proiectul a fost inițiat de vrednicul de pomenire părinte Lucian Roșu, care s-a mutat la Domnul în anul 2020. Din anul 2020 ca preot paroh a fost numit Gabriel Burcescu. Alături de părintele Gabriel slujesc părintele Iustin Androne și părintele Vasile Istina.

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI


ro_RORO
Copy link