Selectează o Pagină

Loading

În seara zilei de joi, 16 mai 2024, orașul Viareggio, din regiunea Toscana, Italia, a găzduit proiecția filmului „Coroana României”, regizat de George Grigoriu. Acest film documentar așează micul oraș Viareggio în rândul marilor orașe europene unde a fost proiectat acest film.

Românii, adunați din toate colțurile Toscanei, au primit o „porție” de adevăr istoric, descoperind realitatea despre începuturile Casei Regale a României și importanța ei în istoria neamului nostru.

La realizarea acestui film au contribuit personalități din lumea academică și culturală a României, care au vorbit, în premieră, despre istoria încoronărilor din Țările Române, precum Răzvan Theodorescu, Constantin Bălăceanu-Stolnici, Ioan Aurel Pop și alții.

Filmul, care are două părți, consemnează etape importante din istoria țării noastre, care au culminat cu Marea Unire de la 1918, și oferă, totodată, detalii semnificative ale actului Încoronării regelui Ferdinand și a reginei Maria, care a avut loc la Alba Iulia, în date de 15 octombrie 1922, ca unul dintre cele mai simbolice evenimente din istoria României.


Mărturii ale participanților:

„M-a emoționat în mod deosebit acest film, care vorbește despre identitatea noastră națională, despre spiritualitatea țării și ceea ce ne identifică ca popor, ca autonomie într-un spațiu înconjurat de popoare de origine slavă, despre modul în care noi am știut să ne ținem identitatea, credința, limba și cultura. Această poveste despre Încoronare este un moment emoționant pentru noi, cei din străinătate, ajutându-ne să ne identificăm ca parte a istoriei marcante a țării noastre. Recomand acest film tuturor românilor, de orice vârstă, crescuți pe meleaguri străine, în special copiilor, care trebuie să își păstreze identitatea românească și să o transmită generațiilor viitoare. Mulțumesc realizatorilor și tuturor celor implicați.” – Genoveva Mitrea

„Locuiesc în Italia de 25 de ani și am venit de la 30 de kilometri că să văd acest film, întrucât, când eram la școală se vorbea de rău despre rege și regină, fiind asociați cu niște hoți, dar, în sinea mea, știam că adevărul este altul, astăzi primind confirmare la ceea ce simțeam, atunci.” – Maria Pop

„Mă numesc Francesco Marian, am 15 ani și sunt născut în Italia, și mulțumită acestui film, am cunoscut trecutul țării mele, România, aflând multe lucruri, pe care nu le știam până acum.”

„Orașul Viareggio, care nu întâmplător, sărbătorește, în acest an, 10 ani de la înființare primei parohii ortodoxe locale, găzduiește astăzi proiecția filmului Coroana României. Realitate, adevăr, scos la lumină, prezentat copiilor noștri, crescuți aici, în Italia, care și-au dat seama că, de fapt, au rădăcini regale. Bucuria este, cu atât mai mare, cu cât aprofundăm acest film, dându-ne seama că românii sunt de neam nobil și regal!” – preot paroh Andrei Vizitiu


ro_RORO
Copy link