În data de 30 octombrie 2022, la parohia aflată sub ocrotirea „Sf. Leontie de la Rădăuţi”, din Ivrea, a avut loc un eveniment dedicat costumului popular românesc, desfăşurat în cadrul Festivalului „Din Inimă de Român”, iniţiat şi organizat cu binecuvântarea Preasfinţitului Episcop Siluan al Italiei, în luna octombrie a fiecărui an.
Atipică evenimentelor desfăşurate până acum, serbarea, ce a adunat în jur de 25 de copii şi tineri ai parohiei, s-a constituit sub formă de şezătoare tradiţional românească, pentru a-i însoţi pe credincioşi dincolo de graniţele Italiei, în bordeiul de acasă, la casa din chirpici, înconjuraţi de rude şi prieteni din vecinătate, cu care, copii fiind, împărtăşeau aceleaşi îndeletniciri, sub acoperişul aceleiaşi case.
Copiii şi tinerii parohiei au fost întâmpinaţi cu colaci şi sare de gazdele şezătorii, două doamne iubitoare de frumos şi de artă populară care, prin bunăvoinţa acestora de a expune publicului unele dintre cele mai vechi costume populare din propria colecţie, ţesute la mână cu migală şi transmise din generaţie în generaţie, au reuşit să imprime evenimentului un dor neţărmurit de ţara de baştină, de rădacini şi de copilăria de altădată, demult rătăcită prin ungherele străinătăţii.
Printre andrele, croşete, gheme de lână, fusuri şi suveici, ştiuleţi de porumb, covoare centenare ţesute de mână şi suflet blajine, frunze tomnatice, coşuri cu fructe de sezon, alături de obiecte artizanale şi tradiţionale româneşti, copiii parohiei, rumeni şi frumos înveşmântaţi în altiţe, bundiţe şi în cuşme din astrahan, au interpretat poezii şi cântece cu iz mioritic, cu turme de oi sub pleoape, ce pasc pe pajişti verzi de munte şi visuri de baci purtate pe aripi de bucium, până în inimile credincioşilor din Ivrea.
La finalul serbării, cu ospitalitatea lor proverbială, gazdele au omenit pe micii artişti-gospodari cu colăcei îndestulători pentru stomăcele răbdătoare şi pline de emoţia şi bucuria unui urcuş duhovnicesc, dar şi tradiţional-românesc dus la capăt cu succes.
Nădăjduim ca timpul nostru, din patruzeci şi cinci de minute alcătuit, trăit cu suflet de român, dar şi de creştin autentic, să fi reuşit să lase un ecou în conştiinţa privitorului, spre înfrumuseţarea chipului pe termen scurt, dar spre împodobirea sufletului pe termen nelimitat: „Câştigaţi adică timpul pentru dobândirea bunurilor cereşti, cu ajutorul lucrurilor pământeşti”, spunea odată Sf. Serafim de Sarov.