Duminică, 22 octombrie 2023, la Pescara, într-o atmosferă de sărbătoare, peste 400 de români din protopopiatul Abruzzo-Molise s-au întâlnit pentru a doua ediție a Festivalului „Din inimă de român”, festival organizat de către Protopopiatul Abruzzo-Molise și Departamentul Cultural al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.
Ediția din acest an a festivalului face parte din proiectul-cadru intitulat „Conservarea patrimoniului cultural național și identitar românesc” și a fost realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
„Din inimă de român” ajută la menținerea și promovarea tradițiilor și culturii românești într-un context diferit față de cel de acasă. Mulți români, care trăiesc în străinătate, pierd legătura cu cultura și tradițiile lor de origine, integrându-se în cultura țării adoptive. Festivalul este un eveniment important, ce are ca scop menținerea și încurajarea interesului comunității față de cultura românească, precum și promovarea cunoașterii și respectului între români și italieni.
Copii și tineri, de toate vârstele, iubitori de frumos și de artă populară, au pregătit programe artistice spre bucuria participanților, reușind să imprime evenimentului un dor de obiceiurile țării natale.
Bucuriile serii au fost și cele trei invitate: doamna Mioara Velicu, una dintre cele mai îndrăgite cântărețe de muzică populară din România, alături de interpretele de muzică populară Maria Beatrice Bandoiu și Iustina Irimia-Cenuşă.
Mioara Velicu – M-a impresionat foarte mult modul cum românii au venit în costum tradițional și am văzut cât de uniți sunt, mai ales aici în diasporă, unde dorul de casă îi face să fie mai aproape unul de altul. Cooperarea dintre Stat și Biserică conservă patrimoniul cultural național și identitar românesc, care face să nu dispară din inima românilor de peste hotare, dragostea de țară.
Iustina Irimia Cenușă – Biserica este colacul de salvare care, prin slujitorii ei, reușește să țină spiritul și suflul tuturor românilor, viu și autentic. Românii, prin credință și prin împărtășirea valorilor cu cei din comunitatea lor, reușesc să-și ducă crucea și viața mai departe.
Maria Beatrice Băndoiu – Sprijinul autorităților este mult mai necesar aici în diaspora, pentru că toți copiii românilor care frecventează școlile parohiale știu să vorbească limba română, iar asta oferă statutul de ambasador educațional și spiritual fiecărei parohii în parte.
După această seară minunată în care „inima a bătut românește“, cei prezenți, dar și invitatele de seamă, și-au arătat disponibilitatea și entuziasmul pentru realizarea următoarei ediții a festivalului, care va avea loc în luna octombrie a anului 2024.