Sâmbătă, 11 martie 2023, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italia, s-a aflat în vizită pastorală la Mănăstirea „Sfântul Ioan Secerătorul” din localitatea Bivongi (Calabria), al cărei stareț este Preacuviosul Părinte Iustin.
Preasfinția Sa a slujit Dumnezeiasca Liturghie, a avut o întâlnire duhovnicească cu obștea mănăstirii și cu comunitatea ortodoxă din zonă, după care a participat, ca invitat, la un eveniment organizat de primăriile din „Insula Bizantină a Stilarului”, care include și localitatea Bivongi (Stilaro – râul istoric care parcurge cele trei localități).
Cu această ocazie, ierarhul a avut o intervenție în care a vorbit celor de față despre importanța monahismului bizantin din Sudul Italiei și renașterea acestuia în ultimii 15 ani, evocând numele numeroșilor sfinți din Calabria și comparând zona italică cu locurile pline de sfințenie ale lumii creștine. Preasfinția Sa a amintit de faptul că Sfântul Dionisie Exiguul a petrecut o perioadă din viața sa la Mănăstirea Vivarium (Squillace în ziua de astăzi, aproape de Bivongi), alături de marele scriitor bisericesc Casiodor, care i-a și făcut portretul biografic.
Preasfințitul Atanasie de Bogdania a subliniat faptul că Episcopia Ortodoxă Româna a Italiei mulțumește lui Dumnezeu pentru binecuvântarea de a avea o mănăstire în această zonă și a asigurat pe cei prezenți de tot sprijinul în acțiunile culturale și sociale inițiate în ultima perioadă de autoritățile locale în colaborare cu mănăstirea.
La acest eveniment important au participat 3 primari din zona bizantină a Stilarului (edili ai localităților Bivongi, Stilo și Pazzano), autorități civile și religioase locale, precum și reprezentați oficiali ai Regiunii Calabria și ale diferitelor asociații culturale locale, care doresc o renaștere turistică și o punere în valoare a zonei care cuprinde numeroase situri din patrimoniul UNESCO. În intervențiile lor, invitații au mulțumit Preasfințitului Atanasie de Bogdania pentru prezență și intervenție, afirmând faptul că reînființarea mănăstirii din Bivongi, sub jurisdicția canonică a Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a renăscut latura spirituală a zonei și a ajutat la dezvoltarea socială, culturală și turistică a Insulei Bizantine. Totodată, evenimentul a fost legat și de faptul că orașul Locri, aflat pe malul Mării Mediterane, și-a depus candidatura pentru a deveni capitală culturală a Italiei în anul 2025, incluzând în acest proiect și comunele limitrofe dintre care și localitatea Bivongi.
——————
În anul 2008, Consiliul Comunal Bivongi acordă Bisericii Ortodoxe Române complexul monahal al fostei Mănăstiri Bivongi, pentru o perioadă de 99 de ani. Din 2012 până în 2019 au avut loc ample lucrări de restaurare a bisericii (chatolikon) dar și construcția a 2 corpuri noi de chilii. În 23 februarie 2020, la împlinirea a 25 de ani de la refondare, a avut loc binecuvântarea lucrărilor și inaugurarea noilor spații.
Sub jurisdicția Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, Mănăstirea Sfântul Ioan Theristis (Secerătorul), se naște în anul 2008. Mănăstirea, declarată Monument de interes Național, cuprinde un complex monastic de origine bizantină, compus dintr-o biserică în stil bazilical din secolul al X-lea și câteva corpuri de chilii.
Mănăstirea se află pe teritoriul comunei Bivongi, Regiunea Calabria, într-o vale dominată de versanții abrupți ai Muntelui Consolino, o zonă unde totul vorbește despre monahismul de odinioară. Aparținând Imperiului Roman de Răsărit, Calabria a fost marcată de înflorirea unui monahism născut îndeosebi din migrația multor monahi răsăriteni către Sicilia Meridională. Asceților fugiți din Orientul Mijlociu, invadat de arabi, le-au urmat monahii prigoniți de politica iconoclastă a Imperiului Bizantin. Pe teritoriul Calabriei aceștia au întemeiat schituri şi mănăstiri cu limba şi cultura Răsăritului Ortodox, unde au dăinuit până la sfârșitul secolului XV, când au căzut sub dominația normandă.
Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI