Selectează o Pagină

Loading

Joi, 13 iunie 2024, la Praznicul Înălțării Domnului, Preasfințitul Părinte Episcop Atanasie de Bogdania, Arhiereul Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a săvârșit slujba de pomenire a eroilor români la Mausoleul din Roma, înconjurat de un sobor de clerici din Protopopiatele Lazio I și II, din care au făcut parte și Preacucernicul Părinte Vicar Eparhial Gheorghe Militaru, Preacucernicul Părinte Protopop Cristian Olteanu (Lazio I) și Preacucernicul Părinte Protopop Gabriel Ioniță (Lazio II), în prezența reprezentaților autorităților civile și religioase, române și italiene, din Italia. 

La acest eveniment din partea autorităților de Stat au participat Domnul Comandor Cristian Petrovici alături de Doamna Raluca Eclemea Popescu Consilier Diplomatic al Ambasadei României în Italia, care a citit un mesaj din partea Doamnei Ambasador Gabriela Dancău prin care a evidențiat rolul sacrificiului eroilor și al credinței străbune pentru demnitatea, onoarea și libertatea românilor de pretutindeni. 

Preasfințitul Părinte a adresat participanților un cuvânt de învățătură, subliniind importanța cinstirii prin rugăciune a celor care și-au jertfit viața pentru libertatea și integritatea neamului românesc, dar și pentru apărarea dreptei credințe strămoșești.

În semn de omagiere față de jertfa supremă pe care au dat-o toți eroii militari români, din partea oficialilor români la Mausoleul ridicat în onoarea eroilor au fost depuse coroane de flori.   

În Italia, în toate cimitirele militare, de la Bolzano și până la Palermo, preoții ortodocși români înalță în această zi rugăciune de pomenire și prinos de recunoștință față de toți soldații căzuți la datorie.

Încă din anul 1920 eroii neamului românesc sunt pomeniți la sărbătoarea Înălțării Domnului. Hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din acel an a fost consfințită prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001 prin care această zi a fost proclamată ca sărbătoare națională bisericească. De asemenea, începând cu anul 2003, prin legea 379 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război sărbătoarea Înălțării Mântuitorului Iisus Hristos, a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare națională a poporului român.

Departamentul pentru Comunicare și Imagine al EORI


ro_RORO
Copy link