Selectează o Pagină

Loading

Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

În perioada 1 aprilie – 15 octombrie 2023, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei a desfășurat un „PROIECT DE PROMOVARE A SPIRITUALITĂȚII ROMÂNEȘTI DIN ITALIA ÎN MEDIUL ONLINE”, proiect finanțat prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

În contextul activității pastoral-misionare și liturgice desfășurată de către Episcopia noastră, un rol deosebit de important îl constituie perpetuarea elementelor identitare specifice poporului român, precum tradițiile, patrimoniul imaterial, limba și alte particularități esențiale unității de neam.

Noul proiect și-a propus crearea unei infrastructuri digitale, în care să se pună la dispoziție instrumente tehnologice prin care spiritualitatea ortodoxă, rugăciunea și viața liturgică sunt promovate și se îmbină cu elementele de identitate culturală specifice poporului român. Necesitatea unui astfel de proiect mediatic se cere în contextul în care diaspora românească din Italia prezintă anumite exigențe particulare, la care Episcopia, ca instituție reprezentativă,  încearcă să răspundă, atât pe plan liturgic, pastoral și social, dar și în mediul online, constatând prezența tot mai amplă a credincioșilor în acest spațiu virtual.

Astfel, au fost achiziționate echipamente informatice necesare implementării proiectului și desfășurării acestuia.

În cadrul proiectului, un principiu esențial s-a îndreptat către calitatea imaginii și a materialelor obținute în urma îmbunătățirii infrastructurii tehnologice, încercând realizarea de elemente grafice și vizuale originale. Această perspectivă, alături de contextul social al diasporei românești din Italia, urmărește identificarea și prezentarea unor repere spirituale, culturale și tradiționale în rândul mass- mediei locale și internaționale.

Lumea occidentală este o lume globalizată, în care instrumentele puse la dispoziție de către rețelele informatice, atât ca site-uri sau portaluri web autonome, dar și ca rețele de socializare online, reprezintă o nouă provocare la care Biserica încearcă și trebuie să ofere o strategie consistentă, sistematică și adaptată la nevoia societății. „Boom-ul” informațional din spațiul online se cere compensat și de elemente ale spiritualității ortodoxe, de frumusețea patrimoniului imaterial pe care poporul român îl deține și de promovarea constantă a valorilor etnologice, lingvistice și culturale ale neamului nostru.

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni sprijină activitatea românilor de pretutindeni și acordă finanțări nerambursabile proiectelor care urmăresc păstrarea, dezvoltarea și afirmarea identității etnice, culturale, religioase și lingvistice a românilor din vecinătate și din diaspora, precum și întărirea legăturilor dintre România și comunitățile românești din afara granițelor țării.

ro_RORO
Copy link