Selectează o Pagină

Loading

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan și cu purtarea de grijă a Preasfințitului  Părinte Arhiereu Vicar Atanasie de Bogdania, vineri, 31 martie, în catacombele din San Callisto (Roma) a fost săvârșită Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor înainte-sfințite de către Preacucernicul Părinte Nicolae Strugaru, la care au participat  o parte dintre credincioșii de la parohia „Sfântul Dimitrie cel Nou din Basarabi” din Roma (Borghesiana), alături de domnul profesor universitar Vasile Timiș, Inspector general în cadrul Ministerului Educației pe disciplina Religie.

Înainte de slujbă, credincioșii au vizitat catacombele din San Callisto, prilej care i-a adus mai aproape de martirii din primele secole creștine. Aceste morminte fac parte dintr-un complex care ocupă o suprafață de 15 hectare, structurate pe diferite etaje subterane care ating o adâncime de peste 20 de metri. În aceste galerii, care se întind pe o lungime de peste 20 de kilometri, și-au aflat locul de înmormântare 16 papi și zeci de mucenici creștini.

Catacombele constituiau practic cimitirul municipal roman și își vor primi numele de la diaconul San Callisto, numit la începutul secolului al III-lea de papa Ceferino ca administrator al acestui cimitir. În acest fel, catacombele din San Callisto au devenit și cimitirul oficial al Bisericii Romei.

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru, că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

ro_RORO
Copy link