Selectează o Pagină

Loading

În Duminica dinaintea Postului Mare, a Izgonirii lui Adam din Rai, 26 februarie 2023, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei a slujit Dumnezeiasca Liturghie la Paraclisul „Adormirea Maicii Domnului” de la Centrul Eparhial de la Roma.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a explicat că Duminica Izgonirii lui Adam din Rai a fost așezată pedagogic la începutului Postului Mare, deoarece ne amintește că omul a fost plămădit în Rai, în “grădina“ pregătită de Dumnezeu și în care l-a pus stăpân peste toate vietățile și făpturile create de El. Dumnezeu i-a supus omului toată creația și lumea a fost făcută pentru om.

Totodată, această duminică ne amintește despre căderea lui Adam și despre faptul că neîncrederea lui în Dumnezeu a dus la această cădere. Dumnezeu i-a supus pe Adam și pe Eva unui exercițiu de ascultare și de încredere, dându-le o poruncă pe care să o asculte. Dar diavolul, vrăjmașul omului, a strecurat o îndoială în inima omului, referitor la această poruncă, trezind în acesta simțirea că este chemat să fie „ceva mai mult” decât i-a spus Dumnezeu. Lipsa de încredere a omului în Dumnezeu a dus însă la pierderea comuniunii cu El.

Prin post, ni se propune un exercițiu prin care să spunem nu celor care ni se par bune și atrăgătoare din această lume și să gustăm din pomul vieții, adică din Trupul și Sângele Domnului, „spre iertarea păcatelor și spre viața de veci”.

Predica Preasfințitului Siluan poate fi ascultată mai jos

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI


 

ro_RORO
Copy link