Selectează o Pagină

Loading

În Duminica a treia a Postului Mare, 19 martie 2023, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie la Centrul Eparhial de la Roma. La momentul potrivit, ierarhul a hirotonit un diacon, absolvent al primei serii de studenți ai Extensiei de la Roma ai Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București, pe seama parohiei „Botezul Domnului” din Monterotondo (Roma VI). După Dumnezeiasca Liturghie a avut loc procesiunea tradițională din Duminica a treia a Postului Mare, închinată Sfintei Cruci.

În cuvântul de învățătură rostit la Evanghelia Duminicii, Preasfinția Sa a vorbit despre înjumătățirea perioadei din post și a drumului duhovnicesc spre Învierea Domnului, drum care este pecetluit cu semnul Sfintei Cruci. Dumnezeiasca și Sfânta Cruce este cheia cu care Hristos a deschis Raiul, pierdut de Adam și Eva prin păcatul neascultării.

Ierarhul a evidențiat faptul că mântuirea sufletului este legată de Cruce. Crucea este cea care înlesnește drumului omului spre Împărăția lui Dumnezeu. Ea se aseamănă cu un duhovnic iscusit, care binecuvintează cu două mâini: boala și necazul. Prezența încercărilor și neputințelor în viața omului arată prezența lui Dumnezeu. Momentul asumării acestor binecuvântări este momentul în care omul se leapădă de sine și urmează lui Hristos. Prin Sfânta Cruce omul se împacă cu Dumnezeu.

Preasfinția Sa e enumerat și cele trei sărbători, din timpul anului bisericesc, închinate Sfintei Cruci: Înălțarea Sfintei Cruci (14 septembrie), Duminica a treia a Postului Mare și Scoaterea Sfintei Cruci (1 august) și a vorbit despre cele trei lucruri esențiale pentru viața omului, care se scot în procesiune: Cinstitele Daruri, cele care închipuiesc Trupul și Sângele Domnului, Sfânta Evanghelie, scoase în procesiunea la Dumnezeiasca Liturghie și Sfânta Cruce.

Predica ierarhului poate fi ascultă mai jos 👇

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI


 

Youtube
Instagram
Whatsapp
Telegram
Telegram
Telegram
Copiază
ro_RORO