În duminica a opta după Rusalii, 7 august 2022, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a săvârși Dumnezeiasca Liturghie la Centrul Eparhial de la Roma.
În cuvântul de învățătură rostit cu această ocazie, Preasfinția Sa a vorbit despre minunea înmulțirii celor cinci pâini și doi pești de către Mântuitorul Hristos: „astăzi Îl vedem pe Hristos cum hrănește Biserica Sa cu pâine, care preînchipuie tainic Trupul Său. La Cina cea de Taina Domnul numește pâinea Trupul Său, iar în minunea de astăzi cele cinci pâini reprezintă cele cinci simțuri ale omului prin care se încununează trupul. Cei doi pești ne arată cele două firi ale Mântuitorului: dumnezeiască și omenească, care din Viața dau viață.”
Referitor la contextul acestei minuni, ierarhul a adăugat că „această minune izvorăște din durere. Mântuitorul s-a retras în pustie pentru a petrece în rugăciune și pentru a plânge moartea Sfântului Ioan Botezătorul, prin decapitare. Acolo, în pustie, a fost găsit de mulțime multă de popor. Dumnezeu, din mila Sa, revarsă dragoste nemăsurată peste cei care Îl căutau: îi învață Cuvântul și le vindecă bolile, luând asupra Sa neputințele poporului. Pe lângă acestea, îi hrănește cu pâine și cu pește (chipul tainic al Dumnezeirii). Pâinile erau făcute din orz, care se zdrobește pentru a face faina care va deveni aluat binecuvântat. Această taină ne arată cum noi trebuie să zdrobim mândria, patimile și păcatele noaste pentru a deveni prescuri binecuvântate în fața Domnului. Pâinile ne amintesc și de mana din pustie, cu care Dumnezeu a săturat pe poporul Său pribeag. Astăzi, la proscomidie, se folosesc cinci prescuri precum și la Litie când tot poporul primește pâinea sfințită ca și binecuvântare. Dintr-o prescură se pregătește Sfântul Agneț, care va deveni Trupul Domnului.”
„Adevărata minune de astăzi, a spus Preasfinția Sa, este binecuvântarea și mulțumirea. Milostenia, făcută de Hristos și izvorâtă din durere, este taina cea mare a minunii de astăzi care vindecă durerea pierderii, a trădării și a ignoranței poporului. Căutăm vindecare și scoatem din inimă răutate, căutăm binecuvântare și oferim gând rău, căutăm să primim daruri dar suntem egoiști. Doar prin mulțumire și dăruire putem înmulți cele ale noastre. Minunea are loc în chip tainic. Totul se întâmplă după o rânduială firească: apostolii împart pâinea, oamenii mănâncă, se satură și adună resturile. Poporul a rămas surprins de această minune și doreau să Îl pună rege. Însă ei umblau după pâinea trupească, neînțelegând că adevărata pâine este Trupul Domnului, Dumnezeiasca Euharistie, cea mai mare jertfă pe care noi o aducem Domnului și El ne-o dă nouă.”
Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI