Selectează o Pagină

Loading

Duminică, 8 octombrie 2023, a 20-a după Rusalii (Învierea fiului văduvei din Nain) Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie la Parohia Ortodoxă Română din Bari, pe altarul sfințit în ziua precedentă, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

La vremea potrivită, ipodiaconul Andrei Lucasievici a fost hirotonit întru diacon.

În cuvântul de învățătură, ierarhul a tâlcuit evanghelia zilei. 

⬇️ Predica Preasfințitului Siluan poate fi ascultată integral mai jos ⬇️


Parohia „Sfânta Treime” din Bari a luat ființă în anul 1983, fiind a patra parohie românească, la acea vreme, prezentă pe teritoriul Italiei, după cele din Milano, Torino și Firenze. Cererea comunității românești din zonă, de a se înființa o parohie în sudul Italiei, a fost primită de părintele Mihai Drigă, doctorand la acea vreme la Institutul Ecumenic San Nicola din Bari, și transmisă Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Adrian la Paris, care apoi a înaintat Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cererea de înființare a parohiei, aceasta primind aviz pozitiv.

Comunitatea primește, la început, biserica San Giuseppe, după care slujbele se mută în cripta Bazilicii Sfântul Nicolae, la Cappella Orientale”, a călugărilor dominicani. Participarea numeroasă la slujbe, duminică de duminică, la care se adăugau deseori grupuri de pelerini, a impus mutarea într-o biserică mai spațioasă. Astfel, printr-un acord cu părinții dominicani, parohia a primit spre folosire, în perioada 2007-2015, biserica Sfântul Grigorie, Luminătorul Armeniei.

Actualul Centru Pastoral și lăcașul de închinare din cadrul acestuia au fost amenajate într-un spațiu situat la parterul unei clădiri din secolul al XIX-lea, care funcționa ca teatru, și care, în anul 2015, a fost cumpărat de către parohie, trecând, apoi, printr-un amplu proces de restaurare și amenajare, prin implicarea deosebită a părintelui paroh și cu sprijinul enoriașilor, devenind Centrul Pastoral al parohiei. După finalizarea lucrărilor, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a oficiat, în data de 5 noiembrie 2015, o slujbă de binecuvântare pentru săvârșirea slujbelor în noul lăcaș. O parte dintre lucrările de restaurare și amenajare au fost efectuate cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI


ro_RORO
Copy link