În cele ce urmează, vom analiza în linii mari ce sunt substanțele stupefiante.
Substanțele opiacee, naturale sau sintetice sunt similare în acțiunile farmacologice cu cele ale morfinei. Acestea includ alcool natural din opium (morfina, codeina, papaverina, nascopina), respectiv, derivați semisintetici din morfină (ex. heroina), precum și anumite substanțe farmaceutice sintetice (metadona, petidina, fentanil).
Aceste opiacee ajung în format concentrat la nivelul creierului în câteva secunde după administrarea în venă, respectiv în sânge. Cât de liposolubilă este substanța, tot atât de mare este și traversarea barierei hematoencefalice. Acțiunea acestor substanțe este de circa 4-5 ore, de aceea, persoanele dependente, la intervale de 3-5 ore simt nevoia de „reîncărcare”.
Heroina are cel mai mare grad de liposolubilitate. Așa se explică „flash-ul” sau „rush–ul” (energia și vivacitatea), ce urmează administrării endovenoase. De asemenea, efectele scontate sunt pe măsură, alături însă și de cele nedorite (secundare), cum ar fi: scăderea presiunii respiratorii (poate induce moarte în cazul supradozei), apariția miozei pupilare, reducerea activității reflexului tusei, analgezie, scăderea interesului învățării, anxietate, somnolența.
Toleranța la stupefiante este dată de gradul de răspuns al organismului, așa se „decide” cantitatea și progresivitatea dozelor. Dependența (adicția) poate fi psihică sau fizică. Dependența fizică este cauzată prin anumite subsanțe psihotrope (pentru dependența psihică), care după o anumită perioadă pătrund în metabolism. Atunci când nu primește doza respectivă, persoana trăiește ceea ce se numeste „criza de abstinență” (anxietate, dureri de spate sau de articulații, insomnie, crampe abdominale, febră, craving- agitatia de a găsi o noua doză).
Mai multe studii spun, că cel mai grav efect colateral este faptul că persoana în cauză suferă atât de mult, încât ar vrea să renunțe la droguri, dar nu mai poate.
Cocaina și amfetaminele
Cocaina este extrasă din frunzele unor arbuști ce se cultivă cu precădere în America Latină (Peru, Bolivia și Columbia). Aceste frunze denumite coca, sunt cunoscute de către om pentru rolul lor în întărirea organismului. Pe lângă cocaina claridată, din anul 1982 se produce un tip de cocaină, mult mai concentrată („crack”), care poate fi aspirată mai ușor, printr-o pipă specială. Astfel, se absoarbe un vapor ce conține drogul, care în contact cu plămânii se răspândește imediat în organism.
Marijuana și canabinoizii
Planta numită Cannabis, utilizată în principiu pentru fabricarea hârtiei și a țesuturilor, conține principii active numite canabinoizi (proprietăți psihoactive mari, cunoscute ca THC tetrahidrocanabinol). În ordine crescândă în baza conținutului de THC sunt: Marijuana, Ganya, Hashish, ulei de Hashish.
Pe lângă efectele secundare enumerate mai sus, aici se mai adaugă: afectarea tuturor simțurilor, creșterea exagerată a poftei de mâncare, scăderea percepției timpului, halucinații, culorile sunt văzute mai accentuat, de asemenea și obiectele, se remarcă o rupere față de realitate, reacții acute de depresie, pierdea controlului, idei delirante, depersonalizare, distorsiuni spațiu-timp.
Aceste efecte pot fi de lungă durată, nu doar în timpul admininistrării dozelor, cu o incidență asupra sănătății fizice și psihice. Conform Institutului de Psihiatrie „King’s College” din Londra, consumul de Marijuana a dublat numărul bolnavilor psihici, mai ales în rândul tinerilor, precum schizofrenia.
Methamfitaminele
Acestea sunt un grup de substanțe (hematogene) folosite cu scopul de a provoca un răspuns psiho-biologic relativ al unei stări de bine, cu efecte stimulante ce ating rezonanțe emoționale și empatice cu restul grupului de prieteni. Sunt numite „droguri noi” sau „de discotecă”. Mai cunoscute sunt Love drug, Eve, Adam, Ecstasy, de observat conotația acestora cu sexualitatea liberală.
Smart Drugs
În aceste droguri întâlnim compoziția vegetală sau sintetică cu vitamine, respectiv principii active din extracte vegetale (de exemplu, efedrina, cafeina, taurina, nicotina, dar și substanțe cu efecte halucinogene). Cele mai cunoscute sunt prin băuturile energetice sau pastile stimulante, ce asigură un efect excitant (cafeina, ginseng, etc.)
Un gând de final
După ce unii vor citi acest material vor simți multă durere și neliniște. Ce este de făcut? Avem noi puterea de a înlătura acest rău din lume, astfel încât copiii noștri să nu sufere așa de mult?
Am ajuns așa pentru că tinerii, în special, nu au dobândit dragostea pentru rugăciune și nu mai au bucurie. Iar mediile instituționalizate pe care ei le frecventează (chiar și Biserica), au această dominantă disciplinară (reguli). Astfel, constatăm această neputință: nu știm să oferim dragostea. Pe fondul acestor lacune, asaltați de anturaj, dar și de problemele zilnice, unii dintre ei, din nefericire, găsesc un răspuns în consumul de droguri.
Propun să citim aceste gânduri ale Sfântului Sofronie de la Essex, în care ne vorbește despre importanta rugăciunii:
Când rostiţi rugăciunea lui Iisus („Doamne Iisuse Hristoase, miluieste-mă !”), împiedicați orice alt gând să vă atace. Cei care sunt începători în viața duhovnicească trebuie să învețe să lupte împotriva poftelor trupeşti. Rugați-vă seara, dimineaţa și în celelalte clipe ale vieţii voastre de zi cu zi. Rugați-vă pentru alţii. Numai prin unitate în Duhul Sfant veţi fi capabili să lucraţi mântuirea voastră. Rugati-vă pentru semenii voştri și cereţi lui Dumnezeu să vă binecuvinteze prin rugăciunile lor. Când ne rugam pentru o persoana bolnavă, rostim numele ei și ne gândim la ea cerând lui Dumnezeu să o vindece. Nu este o iluzie, ci o realitate. Nu este un păcat, ci o atitudine de iubire creştineasca pentru fratele nostru. Când sufletul nostru este în întregime îndreptat spre Dumnezeu, toate întrebarile încetează. Nu mai există decât o intrebare: Cum să dobândim pe Duhul Sfant în noi și să-L păstrăm ?
Pr. Gabriel Popescu, Roma (Torre Spaccata)