Selectează o Pagină

Loading

Cu cât iubesc un om mai mult, cu atât mi se descoperă mai mult. Iubirea e un uriaș plus de cunoaștere, producând în același timp un uriaș plus de viață în cel iubit și în cel ce iubește, dezvoltând la maximum ființa lui și pe a mea. Cel ce iubește înfrumusețează în mod real prin dragostea sa fiecare trăsătură a celui iubit, nu numai pentru că proiectează dinspre sine un văl de lumină peste ele, ci și pentru că, de fapt, cel iubit, simțind dragostea celuilalt, o trăiește ca pe o putere ce scoate la iveală din adâncurile sale tot ce e bun și, în același timp, îl sporește considerabil; de fapt, prin dragostea noastră îi facem mai buni și mai frumoși pe alții precum ne facem și pe noi înșine. Cel ce iubește făurește în sine un chip de lumină al celui iubit. Între chipul meu idealizat de celălalt și chipul lui idealizat de mine, se produce, prin comunicare reciprocă, o fuziune. Dacă ar lipsi imaginația, chipul fiecăruia s-ar învârtoșa și și-ar pierde frumusețea. Imaginația e forța prin care cel ce iubește scoate, asemenea unui scafandru, din bogăția indefinită a celui iubit, frumuseți și lumini și transparențe noi pe chipul aceluia și apoi pe chipul său, sau pe chipul comun, și în parte îl îmbogățește pe acela în mod real cu ele. Când imaginația se oprește s-a stins iubirea. Forța imaginației este iubirea, și forța iubirii este imaginația. Și întrucât iubirea e în contact cu o realitate adâncă adevărată, imaginația are și ea o bază reală. Pe de altă parte, ele au o putere creatoare reală.
Fiecare om are în viața lui interioară și exterioară anumite cauze care îl împiedică să devină transparent în totalitate, adică să își înțeleagă cu claritate raportarea la lume, să se descopere. Cine nu se poate descoperi pe sine, acela nu poate iubi, și cine nu poate iubi este cel mai nefericit dintre toți.
Dragostea adevărată față de orice semen, dragostea care nu cade niciodată, nu se poate naște fără rugăciune și fără asceza purificatoare de patimi.


Pr. Prof. Dumitru Stăniloae, Teologia Ascetică și Mistică Ortodoxă, Opere complete XIII, Editura Basilica, București, 2019, p. 466-472.

ro_RORO
Copy link