Selectează o Pagină

Loading

În cadrul celei de a șaptea întâlniri a campaniei „Cu România în inimă”, desfășurată cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei și cu purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Arhiereu-Vicar Atanasie de Bogdania, la Parohia ortodoxă „Înălțarea Sfintei Cruci” din Roma, tinerii au avut ocazia să stea de vorbă cu profesorul universitar Vasile Timiș, inspector general în cadrul Ministerului Educației din România pe disciplina Religie, despre: „Adolescența: cu sau fără credință?”.

„La această întâlnire, discuțiile abordate au fost despre credință, despre ceea ce ne face fericiți pe noi – tinerii – și despre ceea ce ne creează disconfort în viața de zi cu zi” a povestit cu entuziasm după discuție Roberto Iacob – 20 ani, care face parte din Parohia Roma Rustica. „Fiecare dintre noi am zis câte ceva interesant, unii au recunoscut că se simt bine mergând la biserică sau practicând sport, alții însă au spus că se bucură citind o carte sau ieșind în natură cu prietenii, alții consideră că se simt fericiți atunci când fac un bine, ajută pe cineva” – este ceea ce a observat Roberto.

Mai bine „câteva minute la Dumnezeu” în loc de a pierde timpul la telefom

„După discuția avută a ieșit la iveală că la majoritatea tinerilor nu le plac cei falși, cei care judecă fără să știe sau corupția. Unii tineri au evidențiat faptul că în această societate suntem subestimați” a mai povestit Roberto fiind încântat și de faptul că o altă temă de discuție din cadrul acestei întâlniri a fost telefonul. „Mulți pierd mult timp pe telefon când ar putea în schimb să facă ceva frumos, cum ar fi să se gândească măcar câteva minute la Dumnezeu, la familie, la un prieten drag sau la orice altceva ce ne poate face fericiți stând departe de tecnologie” mărturisește Roberto Iacob, completând că aceasta a fost cu adevărat o întâlnire foarte interesantă de la care a avut ce învăța.

Și pentru David Mihai Olari, în vârstă de 15 ani, din Cisterna di Latina „a fost o bucurie foarte mare să întâlnesc alți tineri Nepsis și prieteni și să discutăm între noi, dar și cu invitatul nostru, să descoperim în acest mod și mai multe lucruri unii despre alții”.

Discuții care te hrănesc duhovnicește

Printre participanți s-a aflat – pentru prima dată la această Campanie – și părintele Gheorghe Albu al Parohiei ortodoxe române „Sfântul Sfințit Mucenic Policarp” din Cisterna di Latina: „Această întâlnire a fost una deosebită datorită prezentării domnului profesor Vasile Timiș, care a vrut să fie mai degrabă o implicare a fiecărui tânăr într-o discuție care te captivează și în același timp te hrănește duhovnicește. Această stare de vorbă a răscolit puțin pe fiecare, ascultând răspunsurile sincere ale tinerilor – dând nădejde și curaj. De fiecare dată când am ocazia să particip la întâlnirile cu și despre tineri, mă simt onorat, deoarece – cum spune Părintele Preafericit Daniel, – „toți suntem tinerii, dar de vârste diferite”. Rugăm pe Bunul Dumnezeu și Sf. Neagoe Basarab Ocrotitor tinerilor Nepsis să facă rod, această sămânță semănată în sufletul lor în această după-amiază” – a mai comentat părintele Albu.

A fost evidențiat avantajul de a cunoaște mai multe limbi străine și culturi

Și pentru gazda acestei campanii, părintele Ciprian Baltag de la Parohia „Înălțarea Sfintei Cruci” din Roma aceasta a fost o întâlnire „de suflet care a lăsat multă liniște în inimile celor prezenți”.

„Domnul profesor Vasile Timiș a avut un discurs cald îndemnându-i pe tineri la o viață de credință, la comuniunea cu Domnul și cu Sfinții, arătându-le că prin aceasta vine echilibrul persoanei umane. Domnia sa a citat mai multe pilde din viețile Sfinților sfătuindu-i pe tineri să le cunoască viața și învățăturile. De asemenea, le-a vorbit tinerilor prezenți despre avantajul de a cunoaște două limbi și două culturi și i-a îndemnat să citească cât mai mult. Spre final a intrat într-un dialog cu fiecare tânăr îndemnându-i la un exercițiu de gândire despre bucuriile de zi cu zi și despre ceea ce ei pot schimba în bine în societatea care-i înconjoară” a ținut să precizeze și părintele Ciprian Baltag.Următoarea ediție a acestei campanii – va avea loc la 25 aprilie 2023 – de la ora 10.30 – în afara bisericii – fiind practic o vizită la „Zoo delle star” din Aprilia, grădina zoologică a unui fost acrobat român: Daniel Berquiny, stabilit în Italia din 1971. 

Sunt așteptați să participe la această vizită copii și tineri și de la alte parohii din regiunea Lazio. Biletul de intrare costă 7 euro, intrarea fiind gratuită pentru copiii sub 3 ani.


Informații suplimentare:

Campania „Cu România în inimă”, organizată cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, și cu purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Arhiereu-Vicar Atanasie de Bogdania, are ca scop apropierea adolescenților români născuți sau crescuți în Peninsulă de conaționali deja realizați în anumite domenii, ca oameni de afaceri, medici, cercetători, ingineri, actori, profesori, scriitori sau stiliști români, dar și de instituțiile importante ale țării noastre pe teritoriul italian – ca Ambasada României la Roma, Accademia di Romania sau Institutul român de cultură și cercetare Umanistică de la Veneția.

Parohia „Înălțarea Sfintei Cruci” din Roma a fost fondată în data de 15 martie 2001, cu harul lui Dumnezeu și prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Iosif al Mitropoliei Europei Occidentale și Meridionale, încredințându-i-se cinstirea de-viață-purtătoarei Cruci, odor sfânt, ce se păstrează la Roma în Basilica Sfânta Cruce (Basilica Santa Croce in Gerusalemme), împreună cu piroanele Răstignirii și inscripția scrisă de Pilat. Grupul Nepsis al parohiei organizează anual pelerinaje, evenimente culturale, serate cu tinerii, master-cake, concerte de colinde, participări la evenimentele frăției Nepsis din Episcopie și Mitropolie. De asemenea, parohia organizează anual, în colaborare cu alte biserici apropiate, Tabere pentru copii și adolescenți și totodată acordă numeroase ajutoare financiare cazurilor sociale, familiilor numeroase sau monoparentale, sprijin pentru cazurile medicale venite din România, pentru conaționalii care se întorc în țară, pentru parohiile nou înființate sau care au proiecte de biserică, vizite în spitale și în adăposturile improvizate locuite de credincioși de etnie romă și multe alte inițiative.


ro_RORO
Copy link