Selectează o Pagină

Loading

Marți în Săptămâna Sfântă

În a treia zi a săptămânii acesteia se face tot ce s-a făcut în ziua a doua, numai însă în afară de aceea, că noaptea târziu, după concedierea de la Martyrium şi după mergerea la Anastasis şi după concedierea şi de acolo, toţi merg în acea oră a nopţii către Biserica, care este pe muntele Eleonului.

Şi, când ei se reîntorc de la Biserică, episcopul intră în peştera unde Domnului Îi plăcea să Îşi înveţe Ucenici Săi şi, după primirea Sfintei Evanghelii, el stă în picioare şi citeşte el însuşi cuvintele Domnului, care sunt scrise în Evanghelia după Matei, când El a zis: „Luaţi aminte, ca să nu vă înşele pe voi oamenii”…

Şi episcopul citeşte întregul discurs al Domnului, şi când el termină de citit, se face o rugăciune, după care catehumenii şi cei credincioşi sunt binecuvântaţi, se face concedierea tuturora apoi şi fiecare se întoarce din munte la casa sa, când deja noaptea este foarte înaintată.


sursa: Pelerina Egeria și Cultul Ortodox, traducere din limba engleză și comentarii de Pr. Dr. Dorin Octavioan Picioru, București, 2005.

ro_RORO
Copy link