Selectează o Pagină

Loading


Duminică 23 octombrie, și credincioșii de la parohia  „Nașterea Maicii Domnului”- Roma 2, au venit la biserică îmbrăcați în „straiele bunicilor”, pentru a sărbători după dumnezeiasca Liturghie, Festivalul de tradiții „Din inimă de român”.

Pe lângă frumusețea costumelor populare, am văzut  „ce este și ce iese în și din (tr-o) inimă de român”. În și din inima de român este si iese dorul, cuvânt care nu se poate traduce și care explică un sentiment atât de greu de explicat. Dintr-o inimă de român, iese doina care nu este altceva, decât dorul pus în cântec si în cuvânt. Din inima românului iese scoarța, țesută cu dibăcie și măiestrie de mâinile femeilor și de asemenea oalele și „blidele” făcute din ceramica de Horezu. Am descoperit astfel, rând pe rând elementele românești care fac parte din Patrimoniul Imaterial UNESCO. Copiii, chiar daca născuți aici în Italia, ne- au bucurat unii recitând poezii în limba română, iar alții ne-au dat informații despre opinci, cioareci, ițari, acoperitoarele de cap și alte elemente ale costumului popular, în „rubrica Știați că …?”; iar tinerii s- au îmbrăcat și ne- au prezentat portul popular de mire și de mireasă, din Bucovina.

Am trăit împreună momente care ne- au făcut să ne emoționam și să ne  întoarcem în timp și în spațiu, în casa bunicilor, retrăind clipe de altă dată.


ro_RORO
Copy link