Loading

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, marți, 13 mai 2025, a avut loc cea de-a treia Seară Duhovnicească cu tema Despre Duhovnicie organizată de Departamentul Catehetic şi Departamentul pentru Tineret.

Această întâlnire duhovnicească a fost susținută de Părintele Dragoș Pavel, de la Parohia „Învierea Domnului” din Massa, Protopopiatul Toscana II și moderată de Părintele Nicolae Budui, coordonatorul Departamentului Catehetic, de la parohia „Sfântul Cuvios loan lacob cel Nou de la Neamţ” din Rovigo, Protopopiatul Triveneto IV.

Enumerăm câteva idei prezentate în cadrul serii duhovnicești:

– Fundamentele scripturistice și patristice ale Sfintei Taine a Mărturisirii;

– Rolul Duhovnicului în viața duhovnicească a credincioșilor și modul în care aceasta se bazează pe adevărul Evangheliei şi lucrarea Duhului Sfânt.

„Şi zicând acestea, a suflat asupra lor şi le-a zis: Luaţi Duh Sfânt; Cărora veţi ierta păcatele, le vor fi iertate şi cărora le veţi ţine, vor fi ţinute.” (Ioan 20, 22-23)

– Punerea mâinilor prin succesiune apostolică neîntreruptă, prin care puterea de a ierta păcatele este transmisă de la apostoli, episcopilor și preoților.

– Nu preotul în mod personal iartă păcatele, ci Hristos prin preot, prin lucrarea directă a Duhului Sfânt.

– Duhovnicul este un părinte duhovnicesc care călăuzește credincioșii cu ajutorul harului Duhului Sfânt.

– Preotul nu este judecător, ci doctor duhovnicesc care îl îndrumă pe credincios spre pocăință și vindecare.

– A te spovedi înseamnă a te întoarce în brațele Tatălui, prin mâinile Bisericii.

– Rolul spovedaniei în pregătirea credincioșilor pentru nașterea din nou și pentru primirea Sfintei Împărtășanii.

– Necesitatea unei relații sănătoase cu duhovnicul.

– Ucenicul este cel care dă dimensiunea duhovnicului: ce i-a folosit lui Iuda că l-a avut de duhovnic pe Însuși Mântuitorul?

– Importanța alegerii unui duhovnic pe baza anumitor criterii, cum ar fi formarea spirituală și experiența sa.

– Duhovnicia nu este o metodă, ci un mod de viață în Hristos și trebuie abordată cu răbdare, lepădare de sine, pocăință și statornicie.

– Potențialele capcane și greșeli din procesul spovedaniei, cum ar fi formalismul și căutarea unui duhovnic „mai popular, mai aspru sau mai blând” .

– Îndemnul de a căuta un duhovnic care să le poată oferi har și creștere spirituală.

Spre finalul convorbirii, Părintele Dragoș a subliniat legătura unică dintre duhovnic și ucenicii săi, comparând-o cu o relație medic-pacient, căci rolul duhovnicului nu este de a judeca, ci de a ajuta apropierea credincioșilor de Mântuitorul Hristos cu sinceritate și dorință de vindecare.

Părintele Nicolae Budui, a încheiat această Seară Duhovnicească îndemnându-i pe cei care au participat, să propună teme de interes pentru următoarele întâlniri, astfel încât aceste Seri Duhovnicești să răspundă cerințelor credincioșilor.

Slavă lui Dumnezeu pentru toate binecuvântările Sale!

    A consemnat Psb. Nicoleta Istina, Secretar al Departamentului pentru Tineret

 

ro_RORO