Selectează o Pagină

Loading

Adesea, în mod mecanic, fără să avem răbdarea (uneori capacitatea!) ne îndemnăm copiii să citească, convinși fiind că Patrocle, Lizuca, Olguța, Păcală, Alice, Apolodor, etc. pot deveni aliații pe viață ( în câte bătălii mărețe!) ai odraslelor noastre. Așa o fi, dar ce ne facem atunci când timidele sau îndrăznețele încercări literare ale acelorași odrasle trec neobservate sau necunoscute nouă, fără acel minim imbold din partea noastră, care ar putea scoate la iveală un posibil scriitor sau scriitoare?

E important să susținem încercările literare ale copiilor noștri?

Creația literară este definită, sui generis, ca materializarea prin cuvânt a unui univers complex în care eul relaționează cu universul, cu lucrurile materiale și imateriale, cu afectivitatea și empatia, cu nebănuite afecte și problematici diverse. Granița fină pe care o putem întrevedea între exprimarea sinelui, a lumii interioare care se cere impetuos povestită și auzită, a infinitelor experințe concrete și imaginare, revelatoare care ne definesc și covârșitoarea lume exterioară care capătă valențele unui produs metabolizat artistic este cea care își impune autoritatea în lumea miraculoasă a creației literare. În sine, creația este un dar pe care o persoană înțelege să-l împărtășească cu ceilalți semeni pentru dublul exercițiu, al comunicării și al bucuriei cunoașterii prin intermediul împărtășirii literare, indiferent de genul promovat, liric, epic sau dramatic. Emoția estetică produsă de o creație literară își are oglindirea în pluralitatea codului în raport cu emițătorul și receptorul care o percep la cote diferite. Algoritmul care potențează raportul dintre realitate și ficțiune va provoca un „imago mundi” unic prin care capătă voce trăirile și experiențele personale sau fictive care se vor comunicate. Rezultatul va depinde de fiecare element al procesului creator în parte, dar cu siguranță exersarea spiritului ludic, al persuasiunii, al gândirii critice, al exprimării conceptelor -uneori abstracte- în cuvinte, al transpunerii emoțiilor și gândurilor nebănuite într-un mesaj personal sunt  exerciții semnificative pentru portofoliul propriu de dezvoltare.  Propunem deci, cultivarea armonioasă a potențialului creator prin care orice copil, mic sau mare , să urmeze ”calea creației prin cultivarea creativității.”

Nebănuitele roade ale acestor ”exerciții” s-ar putea cândva să poarte un nume Mare!

Participarea la Concursul de Creație Literară organizat de Departamentul Cultural al EORI ar putea fi oportunitatea de care să ne bucurăm împreună în explorarea unicei și miraculoasei lumi a creației literare!

Diana Vid – prof. L.C.C.R

Pentru mai multe detalii, regulamentul concursului și înscrieri:
Email: cultural.episcopia.italiei@mitropolia.eu
Tel. 328 408 1819

ro_RORO