Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Roma (Ostia) a organizat duminică, 23 februarie 2025, împreună cu Crucea Roșie Italiană și Sectorul Social al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei o acțiune umanitară pentru donarea de sânge sub egida programului: Donează sânge, salvează vieți!
Asociat cu aerul sau cu primăvara de către vechii greci, sângele este un simbol și un purtător al vieţii. De la relaţiile de „sânge” din cadrul familiei sau conexiunea cu strămoşii, de la o mamă care îşi hrăneşte copilul din pântece la cel care donează sânge pentru salvarea aproapelui său, sângele este viaţă şi dătător de viaţă.
Integrând elementele şi funcţiile organismului într-un tot unitar, sângele hrăneşte şi purifică organismul. Sângele este un lichid care circulă prin corp, aprovizionând celule cu oxigen şi nutrienţi, preluând apoi reziduurile acestora pentru a fi eliminate. În acelaşi timp, celule şi substanţe din sânge participă în procesele de apărare ale organismului împotriva infecţiilor şi a cancerelor. Datorită proprietăţilor sale, sângele are un rol esenţial în păstrarea echilibrului în interiorul organismului. Mai mult, el face legătura dintre diferitele organe şi sisteme, permiţând integrarea funcţională a unui organism complex alcătuit din celule şi organe atât de diferite. Funcţiile sângelui sunt atât de importante şi complexe, încât nimic altceva nu-l poate înlocui.
În aceste condiţii, donarea de sânge poate însemna diferenţa dintre moarte şi viaţă pentru mulţi dintre noi (merită amintit faptul că prima transfuzie de sânge a fost făcută în anul 1667 de către medicul Jean Baptist Denis).
Dacă în unele cazuri o persoană are nevoie de sânge pentru a depăşi momente mai grele din viaţă, sunt anumite persoane care trebuie să primească în mod regulat sânge pentru a putea supravieţui. Acestea trăiesc mulţumită donatorilor de sânge.
Beneficiile transfuziei pentru cel care are nevoie de sânge sunt inestimabile, dar parte din ele se răsfrâng şi asupra donatorului, persoana care donează având multiple beneficii cu privire la propria sănătate (potrivit studiilor de specialitate s-a demonstrat că persoanele care donează sânge au o imunitate crescută faţă de populaţia generală. În acelaşi timp, riscul de paralizie şi accident vascular scade cu 30%).
Legâmântul cel Nou pe care Mântuitorul ni-l predă prin cuvântul Său este legâmântul iubirii de aproapele. Însăşi viaţa pământească a Mântuitorului Hristos a fost o permanentă și totală jertfelnicie/iubire și dăruire pentru semenul afalt în nevoi și în suferință sufletească și trupească. El învaţă că „mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are, ca sufletul lui să şi-l pună pentru prietenii săi” (Ioan 15,13), iar Biserica este fundamentată pe experierea și trăirea iubirii ca virtute mântuitoare. Prin iubirea lui Dumnezeu, oamenii au cunoscut iubirea, pentru că „El Şi-a pus sufletul Său pentru noi; iar noi suntem datori să ne punem sufletele pentru fraţi” (Ioan 3, 16).
Hristos S-a făcut Om pentru ca prin trup şi prin împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Lui, omul să se unească cu Dumnezeu. În același mod şi donatorul de sânge îşi împărtăşeşte, îşi varsă propriul sânge pentru viaţa celuilalt, favorizând unirea şi unitatea dintre oameni. Creștinul îl urmează pe Hristos şi îşi varsă sângele din dragoste frățească pentru salvarea aproapelui din ghearele morţii. Prin donare de sânge, omul împărtăşeşte viaţă celui care îşi are viaţa pusă în pericol și astfel se face salvator pentru cel aflat în pragul morţii.
Mulțumim numeroșilor donatori pentru participare și rugăm pe Atotmilostivul Dumnezeu să reverse darurile Sale mântuitoare în sufletele și în viețile tuturor!
Pr. Gheorghe Militaru – Vicar eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei