Selectează o Pagină

Loading

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Siluan, sâmbătă 27 Mai 2023, Departamentul de Tineret a organizat cursul de formare de voluntari și animatori pentru taberele și școlile de vară, ce vor avea loc în regiunea Piemonte.
Evenimentul s-a desfășurat la Centrul Cultural și Etnografic al parohiei Înălțarea Sfintei Cruci, Torino 2, în spațiile special dedicate pentru aceste activități unde se află și „Camera Nepsis” întrebuințată pentru activitățile tinerilor membri Nepsis din parohie. 

La formare au participat 20 de persoane: tineri Neptici, formatori preoți și preotese din Collegno, Moncalieri, Lodi și Torino 2.
Întâlnirea a fost coordonată de părintele Ionuț Dascălu și preoteasa Anca Dascălu, de la Parohia din Valeggio Sul Mincio, Verona, cu sprijinul tinerei Andreea Groza membru al Asociației Nepsis.

Întâlnirea a cuprins o parte teoretică, unde participanții au învățat despre importanța animatorului (animator – lat. anima = suflet, „cel care „insuflă”, dă suflu/ viață, cel care inspiră), metode de lucru în echipă, etc. dar mai ales au deprins prin practică: jocuri de echipă, de cunoaștere și de comunicare.
Acestea vor fi folosite în tabere, școli de vară dar și la întâlnirile de Cateheză cu copiii și tinerii.

Mai jos redăm câteva impresii ale participanților, despre această întâlnire.

„Tinerii au un potențial de entuziasm indispensabil unei comunități ortodoxe. Aceste ateliere reușesc să scoată la iveală această energie creatoare de frumos din ei. Având animatori pregătiți la aceste ateliere, cu atâta dăruire de către trainerii din Departamentul pentru Tineret, taberele din protopopiatele noastre vor fi locuri în care bucuria va ajunge până la cer.” (Pr. Andrei, Collegno)

„Cursul a fost foarte frumos. A fost foarte interesantă partea teoretică, unde formatorii ne-au explicat care sunt diversele roluri într-o tabără și care sunt caracteristicile pe care trebuie să le aibă un bun animator. În a doua parte a zilei am pus în „practică” partea teoretică prin diferitele probe-jocuri pe care să le folosim la jocul „Vânătoarea de comori”. Pentru că nu au fost multe persoane care au participat la acest curs, m-a ajutat pe mine, care sunt o fată timidă, să mă exprim fără să am prea multe emoții; pe deasupra formatorii, pentru mine, au fost foarte buni pentru că nu ne-au obligat să facem ceva anume și am fost liberi să răspundem la întrebările care ne veneau puse, fără a avea frica că greșim. Am petrecut o zi foarte frumoasă și distractivă cu niște oameni dragi.” (Giulia, Collegno)

„Mi-a plăcut cel mai mult cum au fost predate informațiile participanților. La jocurile pentru tabără mi-a plăcut cel mai mult compania şi tinerii pe care i-am cunoscut.” (David, Lodi)

„M-am bucurat mult de participarea la cursul de animatori și sunt foarte recunoscătoare părintelui Ionuț și doamnei preotese Anca, pentru că ne-au învățat elementele cheie pentru organizarea unei tabere de succes. Pentru aceasta sunt recunoscătoare organizatorilor și foarte bucuroasă de participare.” (Denisa, Collegno)

„Acest curs m-a ajutat să înțeleg mai bine din ce sunt „făcuți” tinerii: din foarte mult suflet, zâmbet, energie, inteligență. Cred că în fiecare parohie ar trebui făcut câte un astfel de curs.” (Psa Alexandra, Collegno)

„A fost un curs frumos în care am cunoscut noi persoane și noi prieteni. Vă recomand cu multă căldură acest curs de animatori, unde eu am descoperit frumusețea unor jocuri care nu știam că există și în același timp plăcerea de a mă juca, chiar dacă am crescut. Momentul meu preferat a fost când am făcut jocurile pentru tabără.” (Matteo, Torino 2)

„Jocurile care mi-au plăcut cel mai mult sunt: câmpul minat, dragonul, pânza de păianjen, jocul cu paharele și cocoșii. Acest curs este foarte frumos și îl recomand tuturor tinerilor. ” (David, Torino 2)

„M-am hrănit cu atât de multe lucruri noi, de-am simțit că am crescut într-o zi cât alții într-un an.” (Ioana, Collegno)

„Acest curs a fost o descoperire neașteptată a nenumăratelor resurse atât de necesare în activitățile cu tinerii. Modul în care aceste informații și instrumente de lucru au fost prezentate de către părintele Ionuț și de doamna preoteasă Anca, prin seriozitatea îmbinată atât de frumos cu jocurile și simțul umorului, au captat atenția și mai ales curiozitatea tuturor. M-am bucurat să îi văd pe tinerii neptici, de altfel timizi, cum s-au deschis și cum au participat la toate jocurile și mai ales, entuziasmul lor cu care își doresc să pună în aplicare ce au învățat, în tabăra ce urmează.” (Psa Nicoleta, Torino 2)

Pentru a se cunoaște deplin folosul, bucuria și bogăția acestor cursuri, este nevoie să participi și să le trăiești.

Cel de-al doilea curs se va desfășura în zona Toscana, în perioada 8-10 iunie.

Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

A consemnat preoteasa Nicoleta Istina


ro_RORO
Copy link