Selectează o Pagină

Loading

Cursul de prim ajutor BLS-D (Basic Life Support and Defibrillation) de la parohia „Sfântul și Dreptul Simeon și Sfânta Prorociță Ana” din localitatea Pescara, a avut loc, vineri 30 septembrie 2023, în sala parohială „Lia Spiridon”, unde au participat credincioși ai parohiei, părinți și copii.

Acest curs face parte din proiectul „ȘCOALA ROMÂNEASCĂ DIN PESCARA – ARMONIZAREA ȘI ÎMPLETIREA VALORILOR ROMÂNEȘTI CU CELE EUROPENE – 2023”, realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și a fost organizat de către parohia „Sfântul și Dreptul Simeon și Sfânta Prorociță Ana” din localitatea Pescara, în parteneriat cu centrul de formare permanentă „Emergency School” – Chieti. Cursurile au fost susținute de către domnul Prof. Dr. Romano Torto, asistent în cadrul Serviciului de Urgență, și domnul Dr. Emiliano Bruni.

În cadrul cursului, participanții au dobândit abilități de acționare și acordare a primului ajutor unei persoane sau unui copil aflat în stop cardio-respirator, aplicarea corectă a manevrei Heimlich și folosirea corectă a defibrilatorului cardiac. Manevra Heimlich este metoda de dezobstrucţie a căilor respiratorii, în cazul unui pacient care se sufocă prin aspirarea unui corp străin.

La final, toți cursanții au primit un atestat de participare și o legitimație, care confirmă că persoana este instruită să acționeze și să acorde primul ajutor de bază și este abilitat să folosească defibrilatorul cardiac.

Atelierul a fost destinat atât copiilor, cât și părinţilor și s-a bucurat de colaborarea cu reprezentanţii Crucii Roșii – România și Emergency School – Chieti. Dincolo de necesitatea însușirii cunoștinţelor medicale, parteneriatul cu Crucea Roșie a fost în măsură să actualizeze și să dezvolte aptitudinile sociale și civice. Astfel, atelierele de lucru demarate prin această colaborare s-au derulat pe parcursul desfășurării întregului proiect și au avut ca grup ţintă, atât copii din diaspora română din regiunea Abruzzo, cât și pe părinţii acestora.

Scopul acestui curs a fost dezvoltarea aptitudinilor civice și a stimei de sine prin asumarea voluntariatului, în cazul acordării primului ajutor premedical. Obiectivul cadru al cursului a fost să se conştientizeze necesitatea cunoştinţelor teoretice pentru determinarea tipului şi gravităţii stării fizice a suferindului, iar participanții să–şi formeze deprinderi practice de acordare a primului ajutor (insolaţii, stoparea hemoragiilor, imobilizarea, respiraţie artificială, masarea indirectă a inimii, aplicarea bandajelor, etc), să explice ce înseamnă acordarea primului ajutor și să organizeze un exerciţiu de intervenţie în caz de urgenţă, până la sosirea medicului/ambulanţei.

Obiective operaționale:

– comunicarea informaţiilor corecte în cazul apelului de urgență la 112;

– aplicarea tehnicii/metodei Heimlich (compresiune abdominala);

– imobilizarea unei fracturi de membru superior;

– acordarea primul ajutor în cazul unei hemoragii externe;

– bandajarea unei răni deschise, făcând diferența între pansament şi bandaj;

– verificarea pulsului (artera carotidă);

– prezentarea componenţa trusei medicale de prim ajutor.


ro_RORO
Copy link