Selectează o Pagină

Loading

Participarea parohiilor din Episcopia Ortodoxă Română a Italiei la taberele ARC organizate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

       În perioada 3 iulie – 28 august 2023, un număr de 5000 de copii români din afara granițelor țării participă la taberele ARC organizate de Guvernul României prin intermediul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni în colaborare cu Agenția Națională pentru Sport și Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

        Taberele ARC, puse anul acesta sub egida Dimitrie Onciul, se desfășoară contemporan în șase locații din România, în care sunt așteptați participanți din 24 de țări din întreaga lume, printre aceștia  numărându-se și numeroși copii de la mai multe parohii din Episcopia Ortodoxă Română a Italiei.

     Scopul acestui program îl reprezintă conștientizarea apartenenței la identitatea culturală Română, aprofundarea cunoștințelor de cultură și civilizație românească, promovarea educației înlimba română; dezvoltarea abilitaților de comunicare în limba româna și mijlocirea contactului între etnici români din diferite țări, intrarea în contact cu realitățile României, accesul la valorile patrimoniului cultural românesc și promovarea imaginii României și a românilor.

            Printre participanții de la Centrul de Agrement din Oglinzi, județul Neamț, din perioada 3 -10 iulie 2023, s-au numărat și un grup format din 81 de copii ai școlilor parohiale și 8 însoțitori, preoți și preotese, de la Parohiile Ortodoxe Române din Pescara, Vasto, L’Aquila – Protopopiatul Abruzzo-Molise și de la Parohia Ortodoxă Română din Rovigo, Protopopiatul Triveneto 4, aflați pentru prima dată la o tabără ARC în România. Alături de aceştia au mai fost prezenţi un alt grup de copii din Sicilia, Italia şi unul din Republica Moldova.

        Aceștia s-au bucurat de un program bogat, format din activități educative, culturale si sportive, menite să faciliteze comunicarea în limba română si stabilirea unor contacte interpersonale între tinerii români de pretutindeni.

       Astfel, toate acțiunile desfășurate s-au axat pe informarea elevilor si tinerilor asupra istoriei, culturii si civilizației românești, vizând totodată păstrarea și afirmarea identității culturale a românilor de pretutindeni.

        Chiar din prima zi copiii au avut parte de o vizită neobişnuită, dar foarte plăcută. Mai mulţi reprezentanţi ai Serviciului ISU şi SMURD de la Piatra Neamţ au prezentat participanţilor, în cadrul atelierului „micul pompier” mai multe informaţii legate de acordarea primului ajutor în diferite situaţii de urgenţă, apoi au oferit acestora posibilitatea de a se urca şi fotografia în autospeciala de pompieri cu care au venit.

      Totodată, într-una din zilele următoare, un echipaj de la poliţia de frontieră a prezentat în cadrul atelierului „micul poliţist”, mai multe indicaţii legate de siguranţa şi protecţia informaţiilor de pe internet, precum şi despre fenomenul numit „booling”, întâlnit adeseori în şcoli, dar şi în afara acestora. Atelierul a avut şi o activitate practică, prin care copiii au invăţat despre cum o informaţie se poate propaga într-un mod eronat şi poate deveni o „bârfă”, cu efecte negative pentru cei care devin subiectul unor astfel de „bârfe” şi nu numai, atât din punct de vedere moral, cât şi social.

        De asemenea, au fost organizate excursii la obiectivele istorice și culturale di zonă: cetatea Neamțului, Muzeul de Artă și Muzeul Cucuteni din Târgu Neamț, Lacul Roșu, Barajul Bicaz, casa memorială Ion Creangă din Humulești, precum și la câteva obiective religioase importante: Mănăstirile Neamț, Văratic și Agapia.

            Copiii și tinerii au participat, prin rotație, la atelierul de comunicare în limba română, unde li s-au prezentat cei mai importanți autori români si operele lor, la atelierul de istorie, la care s-au abordat mai multe teme legate de istoria românilor și mai ales Marea Unire din 1918, la atelierul de geografie a României, care a captivat atenția tuturor prin talentul deosebit al doamnei profesoare de geografie, la atelierul de muzica, teatru si artă, la care, pe lângă o prezentare despre marele muzician Ciprian Porumbescu, copiii au învățat mai multe dansuri populare și au pus în scenă piesa de teatru Domnul Goe, de Ion Luca Caragiale.

        Talentul artistic al copiilor a fost  stimulat și prin atelierul de desen și pictură, coordonat cu aceeași măiestrie și dăruire de doamna profesoara Raluca Mihaela Humă. Seara talentelor a fost momentul dedicat prezentării acestor frumoase creații ale copiilor care au participat la atelierul de pictură, dar şi un prilej pentru ceilalți copiii de a-şi pune în valoare virtuozitatea în interpretarea muzicală şi la dansurile de grup.

       Pe lângă timpul liber, dedicat jocurilor individuale și altor activități recreative, copiii au fost invitați să participe la mai multe jocuri de echipă și competiții sportive: fotbal, căutarea comori şi olimpiada jocurilor pe echipe, toate acestea ajutând la o interacţiune şi colaborare între toţi cei prezenţi, atât copii şi tineri, cât şi voluntari.

       Programul taberei a prevăzut şi un atelier de spiritualitate, într-una din zile fiind prezent în mijlocul copiilor şi tinerilor de la Oglinzi şi un preot din zonă, care a discutat cu participanții pe mai multe subiecte legate de spiritualitate şi credinţă.

    În plus, grupurile şcolilor parohiale din Italia au putut participa şi la Sfânta Liturghie de duminică la Parohia Humuleştii Noi, situată la o mică distanţă de locaţia taberei, fiind primiţi cu mare căldură de părintele paroh şi de întreaga comunitate parohială, având astfel posibilitatea de a se împărtăşi cu Cuvântul lui Dumnezeu şi cu Sfintele Taine.

    La încheierea taberei, toţi participanţii au primit diplome de participare şi materiale promoţionale: ghiozdan, tricou, șapcă, umbrelă, caiet, pix şi un album de prezentare a României, după care s-au bucurat de un frumos foc de tabără, care a întregit atmosfera de bucurie şi comuniune care s-a creat pe parcursul acestor minunate zile de tabără.

     Pentru toate aducem mulţumire lui Dumnezeu şi recunoştinţă Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP) care organizează aceste tabere ARC încă din anul 2009, cu nădejdea că această inițiativă va putea aduce bucurie şi folos la cât mai mulţi copii şi tineri români din afara graniţelor.

a consemnat Pr. Nicolae Budui 

Consilier al Departamentului Cateheză al Episcopiei Ortodoxe române a Italiei


ro_RORO
Copy link