Lucrările de renovare și reabilitare ale clădirii Centrului Mănăstiresc românesc din Elveția continuă în acest an, în cadrul proiectului Mănăstirea Ortodoxă din Elveția, Centru de Spiritualitate și Tradiție românească, finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. După ce anul trecut s-a realizat consolidarea părții de clădire care datează de la începutul anilor 1900, înlocuindu-se planșeele pe cele 3 nivele și întărindu-se structura clădirii, în acest an continuăm lucrările după cum urmează :
- Lucrări de desfacere și refacere acoperiș – această etapă presupune lucrări de modificare a structurii acoperișului, înlocuire căpriori și șarpantă, suport izolații, izolări termice acoperiș, filme anti-vapori și umiditate.
- Înlocuire țigle, montare burlane, scurgeri de pe acoperiș din cupru, montări Veluxuri și îmbrăcăminți izolante, racord la acoperișul care nu se înlocuiește. Montare Velux pentru ieșire de fum în caz de incendiu.
- Compartimentarea camerelor și a spațiilor comune, etc; montarea izolației pe pereții interiori.
- Lucrări de instalații termice, alimentări și evacuări ape; lucrări la rețele de încălzire, la rețelele de alimentare cu apă caldă și apă rece precum și la rețelele de evacuare a apelor menajere uzate.
- Înlocuirea sistemului de încălzire cu o centrală pe peleți, înlocuirea boilerelor de apă caldă.
Lucrările din cadrul proiectului Mănăstirea Ortodoxă din Elveția, Centru de Spiritualitate și Tradiție românească se realizează în perioada 1 septembrie – 20 decembrie 2024.
Mănăstirea Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului din Elveția este singura mănăstire ortodoxă din Elveția și a fost înființată în anul 2013 la cererea și dorința comunității românești din țara cantoanelor, români din țările învecinate și români din toată lumea trecând pragul mănăstirii. Mănăstirea reprezintă un loc de întâlnire și reculegere pentru românii din diaspora, promovând limba, tradițiile și valorile culturale românești. Prin organizarea de evenimente culturale, religioase și educative, aceasta contribuie la consolidarea comunității românești și la păstrarea legăturilor cu România.
În contextul specific al diasporei, Mănăstirea Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului din Elveția, prin activitățile sale (spirituale, educaționale și culturale) are un rol foarte important în păstrarea și transmiterea credinței ortodoxe și a tradițiilor românești.
Aflată într-un cadru natural deosebit, la poalele Munților Alpi, mănăstirea este în același timp este foarte ușor accesibilă, atât cu trenul (gara aflându-se la 200m de mănăstire) cât și cu mașina.
Încă de la înființare (în anul 2013), în cadrul mănăstirii s-au desfășurat activități cu caracter religios, educativ, cultural, social și caritabil cum ar fi:
- stagii de învățare a muzicii psaltice,
- ateliere de iconografie adresate tinerilor și copiilor;
- organizarea de activități religioase și de cult ortodox;
- tabere de week-end și de vacanță adresate copiilor și tinerilor;
- conferințe cu teme de cultura și de spiritualitate ;
- organizarea de activități educative pentru copii, tineri și adulți;
- organizarea de sesiuni de formare în pentru limba, cultura și civilizația română, franceză, germană și italiană;
- organizarea de cateheze în limba română;
- organizarea de activități manuale și artizanale adresate copiilor, tinerilor dar și adulților din comunitățile din Elveția;
- organizarea de alte tipuri de stagii pentru elevi, studenți și alte persoane interesate de misiunea Bisericii;
Comunitatea formată în jurul mănăstirii este constituită în principal din românii care locuiesc în Elveția și din românii din țările învecinate, mai ales Nordul Italiei (Piemonte, Lombardia și Trentino-Alto Aldige), în care trăiesc peste 300.000 români. De asemenea și românii din Germania, mai ales cei din partea de sud, sud-est și sud-vest au ca reper duhovnicesc Mănăstirea din Elveția. Comunitatea este completată apoi de români din celelalte țări europene, și nu numai. Cu precădere în ultimii ani ni s-au alăturat elvețieni care trăiesc în împrejurimi, dornici să cunoască atât spiritualitatea ortodoxă cât și patrimoniul cultural, arhitectural și lingvistic al poporului român.