Selectează o Pagină

Loading


Vineri, 7 octombrie 2022, au continuat lucrările Congresului Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, care se desfășoară în perioada 6-9 octombrie 2022, în Spania.

Ziua a doua a început prin săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii de către Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în catedrala „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Madrid.

În prima parte a zilei, Părintele Profesor doctor Vasile Mihoc, a susținut conferința cu titlul „Rugăciunea în Noul Testament”. Părintele a evidențiat faptul că, Mântuitorul Iisus Hristos se oferă pe El Însuși ca model de practicare a rugăciunii desăvârșite. S-a rugat deseori Tatălui, pentru a arăta legătura Lui cu Dumnezeu-Tatăl și I-a învățat pe ucenici să se roage, îndemnându-i să se încredințeze Tatălui, Care știe care sunt nevoile lor. Rugăciunea creștinului trebuie să fie plină de încredere, perseverență și sinceritate. La finalul conferinței, Părintele Profesor a răspuns la întrebările adresate de participanți.

Cea de-a doua parte a zilei a început cu atelierul „Discernământul pastoral și mijloace pastorale de cultivare a discernământului credincioșilor prin spovedanie”, susținut de către Părintele Profesor doctor Patriciu Vlaicu, fiind adresat clericilor participanți la Congres. Părintele Profesor a subliniat faptul că, preotul trebuie să sublinieze valoarea virtuților, nu să dovedească o cunoaștere aprofundată a complexității și diversității păcatului.

În cadrul Adunării Mitropolitane s-au prezentat dările de seamă ale celor trei eparhii din componența Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale. Reprezentanții Nepsis din Italia, Spania, Franța, Elveția, Anglia și Irlanda au prezentat, de asemenea, activitățile desfășurate în ultimii doi ani, iar doamna preoteasă Alexandra Drăgănicea de la Paris, a prezentat proiectul mitropolitan a tinerelor cercetași – SCOUT – SOEOM.

La final s-au prezentat concluziile celor opt ateliere tematice care au avut loc pe parcursul zilei, în care s-au discutat aspecte legate de Anul Omagial și Comemorativ 2022, în Patriarhia Română, precum și răspunsuri la provocări pastorale și misionare de actualitate în diaspora Europei Occidentale.

Domnul Gheorghe-Florin Cârciu, secretar de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni a participat la lucrările Congresului. În cuvântul adresat ierarhilor și preoților a adus mulțumiri pentru toată activitatea pastoral-misionară și social-filantropică desfășurată în parohiile mitropoliei și pentru păstrarea fidelității față de valorile spirituale românești promovate cu curaj și demnitate.

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI


ro_RORO
Copy link