Selectează o Pagină

Loading


Duminică, 9 octombrie 2022, a fost ultima zi a Congresului Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, care s-a desfășurat la Madrid în perioada 6-9 octombrie.

În catedrala „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Madrid, Preasfințitul Părinte Episcop Timotei, al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, Preasfințitul Părinte Marc Nemțeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale șiPreasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, au săvârșit Dumnezeiasca Liturghie.

În omilia rostită la evanghelia de astăzi, Preasfințitul Marc Nemțeanul a vorbit despre minunea învierii fiului văduvei din Nain. Domnul Hristos înțelege durerea prin care trecea femeia, care pe lângă faptul că era văduvă, și-a pierdut și unicul sprijin al vieții sale. Cuvântul Domnului, Cel ziditor și făcător de viață, îmbrățișează prin puterea sa atât pe tânărul mutat la cele veșnice, cât și pe maica sa rămasă aici pe pământ și redă viață amândurora. Acest cuvânt se adresează și nouă, celor de astăzi, care avem impresia că suntem vii și sănătoși, dar aceasta este doar o iluzie a vieții. Am putea spune că suntem vii pe dinafară, dar morți duhovnicește. Atât timp cât Îl uităm pe Domnul, nu ne rugăm și suntem robi ai plăcerii lumii acesteia, toate aceste lucruri ne robesc, ne fac să uităm de cele sfinte și devenim morți pe dinăuntru. Hristos caută să ne vadă pe dinăuntru. Pentru vindecare trebuie să Îi cerem Domnului să ne izbăvească de moartea sufletească, să ne rugăm unul pentru altul și să redevenim făptura cea nouă.

După Dumnezeiasca Liturghie, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, a adus un gând de mulțumire și prețuire pentru zilele petrecute la Congresul MOREOM. Totodată, Preasfinția Sa, a vorbit despre faptul că prin rugăciunea înălțată Domnului, Biserica lui Hristos din Europa Occidentală și Meridională a fost binecuvântată cu sute de preoți și monahi care propovăduiesc Cuvântul cel Adevărat. Prin ei, Dumnezeu se face cunoscut și popoarelor în mijlocul celor care trăim.

La final, Preasfințitul Părinte Episcop Timotei a mulțumit ierarhilor, soborului slujitor, preoților și reprezentanților din cele trei eparhii aflate sub jurisdicția Mitropoliei Ortodoxe a Europei Occidentale și Meridionale, autorităților şi tuturor credincioșilor prezenţiîn aceste zile la Congresul de la Madrid.


Peste 230 de delegați ai parohiilor din cele trei eparhii ale mitropoliei au luat parte la lucrările Congresului, pentru a căuta răspunsuri comune și practice, în acord cu Cuvântul Evangheliei, la probleme actuale ale societăților în care trăiesc credincioșii ortodocși.În cadrul Congresului a avut loc ședința de lucru a Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionaleși s-au organizat conferințe și ateliere tematice.

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI


ro_RORO
Copy link