Selectează o Pagină

Loading


În perioada 6-9 octombrie 2022, au loc la Madrid, Spania, lucrările Congresului Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, care se reiau pentru prima dată în prezență fizică, după o pauză cauzată de pandemie.

În cadrul Congresului va avea loc ședința de lucru a Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Iosif de la Paris.

Peste 230 de participanți delegați ai parohiilor din cele trei eparhii aflate în jurisdicția Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale iau parte la lucrările Congresului, în care se încearcă să se ofere răspunsuri comune și practice, în acord cu Cuvântul Evangheliei, la probleme actuale ale societăților în care trăiesc credincioșii ortodocși. 

În seara zilei de joi 6 octombrie, va avea loc deschiderea oficială a Congresului prin săvârșirea Slujbei de Te-Deum în Catedrala „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Madrid, de către Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereul-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, la care vor participa membri delegați ai Congresului. 

Părintele Profesor Doctor Grigore Dinu Moș va încheia prima zi a Congresului prin susținerea conferinței cu titlul „Rugăciunea într-o lume secularizată”.

Vineri, 7 octombrie 2022, după Dumnezeiasca Liturghie, Părintele Profesor Doctor Vasile Mihoc va susține conferința „Rugăciunea în Noul Testament”. Apoi vor avea loc ateliere, după care se vor discuta concluziile acestora. După amiază, Părintele Profesor Doctor Patriciu Vlaicu va susține atelierul cu titlul „Discernământul pastoral și mijloacele de cultivare a discernământului în viața credincioșilor prin spovedanie”, iar apoi va avea loc Adunarea Mitropolitană.

Ziua de sâmbătă, 8 octombrie, membrii Sinodului Mitropolitan, împreună cu un sobor de preoți vor săvârși Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Sâmbătă după masă cei prezenți vor vizita diferite obiective din capitala Regatului Spaniei.

Congresul se va încheia duminică, 9octombrie, după Liturghia solemnă care va avea loc la Catedrala „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Madrid.


Sinodul Mitropolitan este o structură sinodală locală în cadrul Biserici Ortodoxe Române. El este format din mitropolit, împreună cu arhiepiscopii, episcopii, precum și episcopii vicari și arhiereii vicari de la eparhiile sufragane care alcătuiesc Sinodul Mitropolitan. În Biserica Ortodoxă Română, organizarea și atribuțiile Sinodului Mitropolitan sunt precizate de Statutul pentru Organizarea și Funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, articolele 111-113.

Adunarea Mitropolitană este un organism administrativ central care se ocupă cu problemele comune eparhiilor din Mitropolie. Ea este constituită pe durata de patru ani şi are ca membri de drept: Membrii Sinodului Mitropolitan, vicarii eparhiali, protoiereii și stareţii mănăstirilor, iar ca membri aleși câte 30 de membri (10 clerici și 20 de mireni) din fiecare eparhie, desemnați de Adunările eparhiale respective.

Congresul Mitropoliei este un organism reprezentativ consultativ, format din Sinodul Mitropolitan, membrii Consiliului Mitropolitan și ai Consiliilor Eparhiale, delegaţii parohiilor din Mitropolie – clerici şi mireni, delegaţii aşezămintelor monahale. El se întruneşte o dată la trei ani şi are rol consultativ, informativ-comunitar, în dezbaterea problemelor importante privind misiunea sau organizarea Mitropoliei, adoptând, cu majoritate de voturi, rezoluţii ce urmează să fie luate în considerare de Adunarea Mitropolitană şi de Adunările Eparhiale.

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI


ro_RORO
Copy link