Selectează o Pagină

Loading

În data de 10 decembrie 2022 a avut loc primul Congres al Asociației Nepsis Italia. În cei 14 ani de activitate, Frăția Nepsis a susținut Congrese aproape în fiecare an. Cel de anul acesta a fost mai special, fiind primul după doi ani de absență din cauza pandemiei. Dar a fost special mai ales pentru faptul că, Frăția a marcat un rezultat mult dorit și mult meritat: a devenit Asociația Nepsis Italia.

Evenimentul s-a desfășurat în localitatea Sampeyre și a fost găzduit de Parohia „Sfântul Mucenic Lavrentie” din Alba (CN), păstorită de părintele protopop Cătălin Zaharie, sprijinit de doamna preoteasă Simona, împreună cu toată familia și voluntarii din parohie.

Tinerii participanți au avut binecuvântarea de a-i avea în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, pe Preasfințitul Părinte Episcop-Vicar Atanasie de Bogdania și pe doamna Consul General Ioana Gheorghiaș de la Consulatul General al României de la Torino, toți trei îndemnând tinerii la o trăire cât mai autentică, identitară și mai aproape de Hristos.

Ziua s-a deschis cu slujba de Te Deum, după care a urmat conferința „Știința Medicinii Duhovnicești – Lumea de astăzi văzută prin ochi de tânăr” susținută de Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, care a subliniat importanța schimbarii lăuntrice și a rugăciunii. Congresul a continuat cu ateliere tematice, la care tinerii au fost împărțiți pe grupe de vârstă și în cadrul cărora s-au simțit liberi să-și exprime gândurile și trăirile legate de locul și rolul lor în Nepsis, discutând de asemenea și despre prezentul și planurile de viitor ca neptici.

Cei patru sute de tineri prezenți s-au bucurat apoi de cuvântul Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, care i-a îndemnat la săvârșirea de fapte bune, la mulțumire și la recunoștință pentru tot ceea ce au.

În intervenția sa, doamna Consul General Ioana Gheorghiaș a îndemnat copiii și tinerii să nu-și piardă rădăcinile, să vorbească frumoasa limbă moștenită de la părinți și bunici, felicitându-i pentru demersul de a se întâlni în cadrul unei asociații creștin ortodoxe române.

Preasfințitul Siluan a invitat participanții să se înscrie în Asociația Nepsis, a cărei președinte este Mihaela Potoc, o tânără cu mulți ani de experiență, multă dragoste, dedicație și râvnă pentru lucrarea cea bună cu tinerii. Ea va fi însoțită în acest parcurs de vicepreședintele Gabriel Dinu și de secretara Mădălina Ionela Pintilie, tineri care, până în momentul de față, au fost voluntari și animatori, implicându-se activ și propunând proiecte Nepsis în cadrul Departamentului de Tineret. Aceștia vor fi ajutați în demersul lor de echipa de lucru a Departamentului de tineret, formată din: pr. Marian Preda (coordonator) pr Ionuț Dascălu (referent) și colaboratorii lor.

Asociația Nepsis își dorește să fie cât mai aproape de tinerii ortodocși români din Italia, oferindu-le o alternativă la non-valorile promovate în lumea în care aceștia trăiesc și creând un spațiu prielnic atât pentru dezvoltarea lor personală cât mai ales pentru creșterea lor duhovnicească.

Părintele Doru Gârboan – fostul coordonator al Departamentului de Tineret (înainte de reîntoarcerea sa în România) a fost unul dintre cei mai îndrăgiți invitați ai Congresului. Tinerii s-au bucurat mult de reîntâlnirea cu cel care le-a fost îndrumător și prieten timp de zece ani.

Alt invitat surpriză a fost Părintele Ioan Drăgănicea, însoțit de grupul de coordonare a tinerilor români scout/cercetași din Franța, care au prezentat lucrarea lor și ce înseamnă să fii cercetaș, îndemnând implementarea acestui proiect și în Italia.

Ziua s-a încheiat pe notele frumoaselor colinde tradiționale cântate de cele trei grupuri invitate: Corul „Albă Stea” al parohiei din Alba, corul parohiei din Piacenza (conduși de diac. Teodor și soția Alexandra Ursachi, nepsiști din copilărie care continuă lucrarea lor în Nepsis) și grupul „Sfântul Potițiu” al tinerilor Nepsis din Roma. La final, toți cei prezenți au vestit împreună, prin colinde, Nașterea Domnului Nostru Iisus Hristos.

Organizatorii și voluntarii Congresului dau mulțumire lui Dumnezeu pentru toate cele împlinite și se roagă ca Nepsis Italia să devină un copac cu roade bune, care să-și menține rădăcinile înfipte în Biserica lui Hristos, spre slava lui Dumnezeu și folosul tinerilor.

 

ro_RORO
Copy link