Selectează o Pagină

Loading

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, pentru trei ore, în Bazilica Santi XII Apostoli din centrul Romei, au răsunat colinde și cântece tradiționale românești specifice sărbătorii Nașterii Domnului, într-o atmosferă de emoție și magie, în cadrul Concertului „Tradiții prin ochii copiilor”

Ajuns la cea de-a opta ediție, evenimentul a avut un mare succes, atât datorită prezenței grupurilor de colindători și a coralelor, cât și a numărului foarte mare de spectatori. 

Concertul a fost organizat, ca în fiecare an, de Episcopia Ortodoxă Română a Italiei,  Asociația „Împreună pentru Athos”, Academia Română din Roma și postul național de radio „Radio România”, cu patronajul Ambasadei României în Italia, al Ambasadei țării noastre pe lângă Sfântul Scaun și al Ambasadei Republicii Moldova în Italia.

A fost un impresionant moment de împărtășire a bogatelor noastre tradiții de Crăciun, cu o adevărată paradă de costume populare din diferite regiuni ale țării noastre, cu colinde cântate în variante clasice sau rearanjate și, chiar cu câteva cântece în italiană, într-un gest simbolic de îmbrățișare a celor două culturi, pe care copiii români născuți în Peninsulă le cunosc și cărora simt că le aparțin.

„Există nu unul, ci mai multe motive pentru care o asociație ca a noastră promovează acest eveniment de mai mulți ani” a explicat, în cadrul concertului, președintele asociației Giuseppe Balsama, răspunzând la întrebările curioase ale celor trei prezentatori. „Putem începe cu istoria Romei antice, pentru a demonstra rădăcinile noastre comune: limba. Pentru noi, este o ocazie de dialog, cu un popor frate, cu o comunitate numeroasă, prezentă în toată țara, cu numeroase parohii ortodoxe, catolice și greco-catolice. Noi, italienii, nu cunoaștem tradițiile voastre, cultura voastră, valorile de care sunt atașate generații întregi de români, dar pot mărturisi că, de fapt, curiozitatea noastră este mare. Muzica, cântecul, tradițiile au meritul de a uni popoarele, iar Asociația noastră dorește să construiască o punte între aceste două mari națiuni: Italia și România. Din păcate, din motive istorice, am fost divizați timp de mulți ani. Acum a venit momentul să realizăm uniunea europeană prin promovarea acestor evenimente. Națiunile noastre au avut un trecut măreț, dar ele promit și un viitor măreț” a comentat Giuseppe Balsama.

Întrebat de copiii prezentatori de ce și la 15 ani de când Preasfinția Sa a devenit episcop, Nașterea Domnului se sărbătorește prin colindă cântată în limba română, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei a răspuns că „nu este meritul meu personal, ci este meritul părinților voștri și, mai ales, al preoților sau al doamnelor preotese care vă învață pe voi, copiii, tradițiile, cântecele și poeziile românești și care, pe parcursul anului, fac cu voi cateheză și, prin urmare, înainte de Crăciun se predau și se învață colindele”.

„Ar fi bine să cunoaștem puțin mai mult sau, întotdeauna, și mai mult Cine se naște de Crăciun, deoarece se vorbește de Crăciun în toate filmele, în publicități, dar nu se mai amintește Cine este protagonistul, personajul principal: Iisus Hristos. Cu cât știm mai mult, cu atât mai mult ne apropiem de El, cu atât suntem mai fericiți, suntem mai liniștiți și suntem și mai pacifiști. Lumea în care trăim este așa de tulburată, deoarece nu știe cine este adevăratul Salvator, cine este Regele păcii – așa cum se mai numește Iisus Hristos: regele păcii, al iubirii, al frățietății, al milosteniei. Trebuie să avem compasiune față de toți cei care suferă și, mai ales, de copii; există numeroși copii care suferă din cauza singurătății, din cauza faptului că sunt bolnavi și ar fi bine să fim tot mai mult alături de ei. Deci, să stăm cât mai aproape de cei care au nevoie, care suferă și să le ducem bucuria noastră, gândurile noastre pline de încredere și de speranță” – acesta este mesajul transmis în pragul sărbătorii Nașterii Domnului, la Concertul de Crăciun „Tradiții prin ochii copiilor”, de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.


⬇️ Concertul se poate viziona integral mai jos ⬇️ro_RORO
Copy link