Selectează o Pagină

Loading

Sub președinția Preasfințitului Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, avându-l alături pe Preasfințitul Părinte Arhiereu-Vicar Atanasie de Bogdania, în cursul zilei de marți, 14 februarie 2023, vor avea loc lucrările Adunării Eparhiale și Congresul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei (EORI), care se vor desfășura la Centro Mariopoli P.A.F.O.M, din localitatea Castel Gandolfo, în vecinătatea Romei.

Programul zilei va debuta cu un slujba de „Te Deum”, după care Preasfințitul Părinte Episcop Siluan va adresa, celor prezenți, un cuvânt de binecuvântare și de bun venit.

În prima parte a evenimentului, vor avea loc lucrările Sesiunii Ordinare a Adunării Eparhiale. În cadrul lucrărilor Adunării Eparhiale, va avea loc Darea de Seamă privind activitatea pastoral-misionară, catehetică și culturală, socială și administrativă a Eparhiei, în cadrul căreia vor fi prezentate  rapoartele sectoarelor de activitate ale EORI, aferente anului 2022 („Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului”  și „Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”). După aprobarea celor prezente și a raportului financiar, precum și a planului bugetar pentru anul 2023, se vor prezenta perspectivele pastoral-misionare, social-filantropice și culturale, pentru anul 2023 („Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice” și „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)” în Patriarhia Română).

În cea de-a doua parte a evenimentului, va avea loc Congresul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. La începutul Congresului, Părintele Marian Preda, Consilier coordonator în cadrul Departamentului pentru Tineret, va prezenta nou-înființata asociație „Nepsis Italia”, după care vor urma saluturile oficiale ale autorităților civile și bisericești, române și italiene, prezente la eveniment.

Asociația „San Lorenzo dei Romeni” va prezenta un clip video privind campania de promovare a acțiunilor filantropice desfășurate, urmat de prezentarea unui proiect al portalului  THEOFANIA.RO

În cadrul Congresului, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan va propune celor prezenți o cateheză, cu tema: „Imnografia creștină – Tezaur catehetic, dogmatic și doxologic inestimabil al Bisericii”, urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Lucrările congresului se vor încheia cu un cuvânt concluziv, urmat de rugăciunea de închidere a lucrărilor.

În după-amiaza zilei, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan va avea o întâlnire pastorală și duhovnicească cu soțiile clericilor, prezente la Congres, iar Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, îi va întâlni pe membrii mireni prezenți la eveniment. Clericii prezenți vor participa la o sesiune de lucru propusă de o comisie a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, despre proiectele și granturile din anul 2023.

Ce este Adunarea Eparhială?

Potrivit Statutului pentru Organizarea și Funcționarea Bisericii Ortodoxe Române și Statutului pentru Organizarea și Funcționarea Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei (art. 13-16), Adunarea Eparhială este: „organism deliberativ pentru toate problemele cu caracter administrativ, cultural, social, filantropic, economic și patrimonial ale Episcopiei”. Președintele Adunării Eparhiale este Chiriarhul Episcopiei. Adunarea Eparhială se compune din toți clericii din parohiile și mănăstirile Episcopiei, din stareții și starețele mănăstirilor Eparhiei și din câte doi reprezentanți mireni din fiecare parohie a Episcopiei.

Ce este Congresul Episcopiei?

Congresul Episcopiei este organizat întotdeauna în aceeași zi cu Adunarea Eparhială a EORI. La eveniment participă, împreună cu membrii Adunării Eparhiale, preotesele și diaconițele din Eparhie, precum și toți monahii și mirenii implicați, în mod activ, în proiectele și activitățile propuse de Centrul Eparhial. Întâlnirea este organizată cu scopul de a permite clericilor și mirenilor Episcopiei să fie cât mai ancorați în realitatea societății de astăzi și să se implice în proiectele desfășurate de Eparhie.

Aceasta este cea de-a noua ediție a Congresului EORI.

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI

ro_RORO
Copy link