Selectează o Pagină

Loading

Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Ultimele două ediții ale Atelierului de lectură pentru copii:

“Spune-mi o poveste pentru suflet” cu tema 10 cărți pentru 100 de copii

din diaspora în cadrul

Paraclisului Adormirii Maicii Domnului.

Duminică, 29  octombrie 2023

În zilele de duminică, 22 și 29 octombrie 2023, Centrul Eparhial din Roma a găzduit cele două ediții finale ale Atelierului de lectură pentru copii: „Spune-mi o poveste pentru suflet”, având ca temă „10 cărți pentru 100 de copii din diaspora”. Cu binecuvântarea ierarhilor noștri, acest proiect a fost lansat pentru a oferi copiilor oportunitatea de a se aventura într-o lume minunată a poveștilor. Ultima parte a acestei incursiuni a adus în prim-plan două povești deosebit de inspiratoare, semnate de autoarea Veronica Iani, și anume „„Ioana, o Poveste a Sindromului Downn” și „Bebe, o Poveste din Burtică”.

În cadrul atelierului de lectură desfășurat pe data de 22 octombrie 2023, copiii au avut oportunitatea de a se aventura în povestea a lui Maia din cartea „Maia și străinul”. Prin această experiență, au explorat curajul și încrederea pe care eroina noastră le-a arătat în fața situațiilor necunoscute, învățând astfel lecții valoroase despre protejarea lor personală. În plus, copiii au participat la activități interactive menite să le dezvolte abilitățile legate de siguranța personală. Un test interactiv a provocat gândirea lor critică și capacitatea de a lua decizii în situații de risc, iar activitatea „Identificarea persoanelor de încredere în mulțime” a contribuit la educarea lor privind recunoașterea figurilor de încredere cum ar fi polițiștii, ghiduri, sau pompierii în cazul în care se pierd în mulțime sau se află în dificultate.

În cadrul atelierului copiii au realizat un „Cod de securitate personală”, în care au recapitulat regulile de bază pentru a se menține în siguranță și au colaborat pentru a crea un poster semnificativ, ce le va servi drept ghid în viitor.

Atelierul din 29 octombrie dedicat lecturii cărților „Ioana, o Poveste a Sindromului Down” și „Bebe, o Poveste din Burtică”, a fost o călătorie într-un univers de emoție și înțelegere profundă a diversității umane. Aceste povești ne-au arătat că, fiecare individ are o poveste unică și semnificativă de împărtășit, indiferent de diferențele sale. Ele ne-au învățat să sărbătorim diversitatea și să apreciem frumusețea unică a fiecărei ființe umane. Citind aceste cărți, am deschis o fereastră către inimile și mințile noastre, inspirându-ne să fim mai deschiși, mai empatici și mai înțelegători unii față de ceilalți.

După ce am explorat aceste cărți minunate, am continuat cu o activitate interactivă care a avut un impact profund asupra tuturor participanților. Un copil curajos și inspirat a împărtășit cu noi experiența sa personală în legătură cu descoperirea faptului că ar fi avut o surioară cu Sindromul Down. Această mărturisire emoționantă ne-a arătat importanța comunicării deschise și a acceptării în cadrul familiei. Copilul a evidențiat cum părinții săi au abordat subiectul cu dragoste și grijă, pregătindu-l pentru venirea surioarei sale. Acest moment a subliniat că, sprijinul și înțelegerea din partea familiei sunt cruciale pentru a face față noilor situații. Experiența sa a întărit legăturile dintre toți cei prezenți și ne-a încurajat să fim mai empatici și mai deschiși față de provocările și bucuriile vieții, învățând că, dragostea și comunicarea deschisă pot depăși orice obstacol.

Dezbaterea finală a atelierului nostru a fost un moment plin de emoție și înțelepciune, în care fiecare copil și-a împărtășit gândurile și sentimentele legate de experiența de-a lungul atelierelor. Cu bucurie, am aflat că, fiecare participant a fost profund impresionat de cărțile pe care le-am citit și de subiectele abordate.

Ceea ce ne-a legat pe toți a fost învățătura supremă a iubirii și compasiunii față de ceilalți. Într-o lume adesea marcată de diferențe și bariere, am reținut că dragostea ne unește, indiferent de circumstanțe. Versetul din Evanghelia de la Matei 22, 39: „Să iubești pe aproapele tău ca pe tine insuți” a devenit un pilon pentru înțelegerea importanței iubirii și unității în societatea noastră.

La sfârșitul acestei călătorii în lumea poveștilor și a învățăturilor, copiii au plecat acasă cu cele două cărți, dar și cu materiale de birotică care să-i ajute în aventura lecturii și în învățare. De asemenea, am încheiat această experiență minunată cu o masă festivă, unde am împărtășit bucuria momentelor create împreună. A fost o ocazie pentru copii să-și exprime recunoștința și să se bucure de legăturile speciale pe care le-au format.

Această experiență a fost, fără îndoială, una memorabilă pentru toți cei implicați. Am descoperit, nu numai cărți minunate, ci și puterea iubirii și înțelegerii în modelarea unui viitor mai luminos pentru toți. Ne-am unit ca o comunitate de învățare și am îmbogățit viața noastră cu aceste lecții deosebite de compasiune și iubire.

Acest proiect a fost realizat cu sprijinul Departamentul Românilor de Pretutindeni.

#DRPRomânia, #10_cărți_pentru_1000_de_copii români din diaspora

– către pagina DRP: https://www.facebook.com/drpromania

– către pagina proiectului: https://www.facebook.com/spuneopoveste


ro_RORO
Copy link