Selectează o Pagină

Loading


Marți, 13 septembrie 2022, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a binecuvântat Centrul Cultural și Etnografic al românilor din orașul Torino. La eveniment au participat autoritățile civile din România în prezența doamnei Ioana Gheorghiaș, Consulul general al României la Torino, precum și autoritățile civile și religioase din orașul Torino.

Centrul Cultural și Etnografic al românilor este o inițiativă a parohiei „Înălțarea Sfintei Cruci” din Torino. Spațiul este amenajat pentru a scoate în evidență tradițiile populare românești și se dorește ca acesta să devină un punct de referință a spiritualității creștin-ortodoxe din orașul italian.

Vizitatorul va fi purtat într-un spațiu al memoriei tradițiilor, care se vor descoperi în cele patru „odăi” amenajate după o tematică anume:

1.       „odaia Berlovan” este o cameră amenajată în memoria familiei Stella Ciufecu și Achim Berlovan, care au donat actualul spațiu al centrului;

2.      „odaia bunicilor” s-a născut din dorința și efortul tenace al părintelui Lucian Roșu de a crea un „cuib al satului” românilor din diaspora. Sunt expuse obiecte și costume populare românești din diferite zone ale României;

3.      „odaia dorurilor” este o cameră dedicată femeilor care lucrează ca îngrijitoare în familiile italienilor și care simt nevoie de un spațiu intim al lor în care să se poate întâlni, reculege și petrece clipe de liniște;

4.      „odaia Nepsis” este spațiul dedicat activităților tinerilor membri Nepsis din parohie și împrejurimi. Aici tinerii vor putea petrece timp de calitate, se vor putea întâlni și discuta între ei sau vor putea pregăti momente literare, muzicale și artistice dedicate unor evenimente culturale ale comunității.

În noul centru vor fi continuate programele social-filantropice ale parohiei, precum și activitățile catehetice și educative dedicate elevilor și tinerilor.

Prin efortul și implicarea părintelui Gabriel Burcescu, alături de voluntarii bisericii, s-au făcut lucrări importante de restructurare, întrucât spațiile erau grav deteriorate și nu puteau fi folosite. Centrul Cultural și Etnografic al romanilor din Torino a prins viațăși-și deschide larg porțile tuturor celor care vor să-l viziteze! Acesta se găsește la adresa: via Saccarelli 25/27, -2 subteran, Torino.

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI


ro_RORO
Copy link