Loading

“Cateheza – experiență a credinței” a fost tema întâlnirii dintre clericii, preotesele și cateheții din zona Lazio cu un grup de 8 preoți ai Biroului de Catehizare din Arhiepiscopia Iașilor din cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, coordonați de către Preacucernicul Părinte Inspector pentru Învățământ și Cateheză, Bogdan Racu.

Evenimentul, organizat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a fost găzduit de parohia “Nașterea Maicii Domnului” din Roma (2). La această întâlnire au participat preoți și reprezentanți ai responsabililor pentru cateheză din regiunea Lazio sub coordonarea Preacucernicului Părinte Vicar Eparhial, Gheorghe Militaru.

Prin această întâlnire, prilejuită de pelerinajul cateheților de la Iași pe urmele Sfinților Apostoli Petru și Pavel însoțiți și călăuziți de explicațiile amănunțite și prețioase ale doamnei preotese Ruxandra Militaru care le-a fost ghid prin cetatea Romei, se continuă în mod rodnic colaborarea pe plan catehetic între cele două Eparhii.

În cadrul întrunirii, urmând momentele logico-psihologice ale unei cateheze, grupul Biroului Catehetic al Arhiepiscopiei Iașilor și-a prezentat echipa și modul ei de organizare, precum și activitățile și proiectele desfășurate, materialele catehetice pe care le folosesc, alături de proiectele pentru anul în curs. Împreună cu cei prezenți s-a încercat definirea catehezei precum și evidențierea caracteristicilor unei cateheze ancorate în experiența de viață a Bisericii, în fidelitatea lucrării catehetice deprinse de la Sfinții Apostoli.

Tot în cadrul evenimentului, s-a vorbit și despre metodele interactive de catehizare, accentuându-se avantajul unei cateheze experiențiale, în care catehetul, cel care învață, trebuie să aibă o pondere de 30% din timpul alocat catehezei, restul fiind rezervat dialogului (interacțiunii) cu „catehumenii” (cei care învață/primesc învățătura de credință).

La sfârșitul întâlnirii, Preacucernicul Părinte Vicar Eparhial Gheorghe Militaru a mulțumit grupului catehetic al Arhiepiscopiei Iașilor pentru împărtășirea experienței acumulate în cei peste 10 ani de activitate și a expus rezumativ particularitățile activității catehetice în diaspora român-italiană.

În final, Preacucernicul Părinte Inspector Bogdan Racu a dăruit Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, Preasfințitului Părinte Arhiereu Vicar Atanasie de Bogdania, Preacucernicului Părinte Vicar Gheorghe Militaru și Preacucernicului Părinte Consilier Nicolae Budui, coordonator al Departamentului Catehetic al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, mape cu pliante, broșuri și ghiduri catehetice care să ușureze și în același timp, să traseze direcțiile fundamentale în lucrarea didactică a cateheților.

Pr. Nicolae Budui, coordonator al Departamentului Catehetic al EORI

ro_RORO
Share via
Copy link
Powered by Social Snap