Selectează o Pagină

Loading

Duminică, 4 iunie 2023, în ziua Praznicul Pogorârii Sfântului Duh (Rusaliile sau Cincizecimea), Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italia, a slujit Dumnezeiasca Liturghie la Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Apostol Andrei și Sfinții Mucenici de la Niculițel” din localitatea Ladispoli, păstorită de PC Părinte Lucian Bîrzu. Vizita Preasfinției Sale a adus bucurie în mijlocul comunității, întrucât parohia și-a cinstit ocrotitorii, pe Sfinții Mucenici Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel, prăznuiți în fiecare an la data de 4 iunie. La momentul potrivit, ierarhul a citit rugăciunile de plecare a genunchilor de la Vecernie și a hirotesit întru protopop, pe seama Protopopiatului Lazio 4, pe părintele Lucian Bîrzu.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit despre momentul pogorârii Sfântului Duh în lume, ca pecetluire a rostului lucrării mântuitoare a Domnului Hristos în lume și descoperire a tainei dumnezeirii. Dumnezeu, Care este dragoste, naște mai înainte de veci pe Fiul, Care este icoană a Tatălui, El descoperindu-se nouă, făcându-L cunoscut pe Tatăl, iar mărturia acestei dragoste nemăsurate a lui Dumnezeu-Tatăl, care strălucește în Fiul și se descoperă lumii, este Duhul Sfânt. Astfel, sărbătoarea de astăzi devine o sărbătoare a descoperii dragostei dumnezeiești în lume.

Ierarhul a vorbit și despre primirea Duhului Sfânt de către Sfinții Apostoli, ca moment al propriului lor botez și despre continuitatea acestui botez până în vremurile noastre, când primim Duhul Sfânt, imediat după Botez, prin Taina Mirungerii. Apa Botezului, sângele și Duhul Sfânt sunt cele care dau mărturie despre Dumnezeu: în apa Botezului, Dumnezeu ni se descoperă ca „apa cea vie”, (re)aducătoare  de viață, care ne renaște „prin apă și prin Duh” spre viața cea veșnică, sângele reprezintă Euharistia, Sfânta Împărtășanie, prin care devenim părtași vieții veșnice și Duhul Sfânt este ușa prin care intrăm în Împărăția lui Dumnezeu.

⬇️ Predica Ierarhului poate fi ascultată mai jos ⬇️


Parohia „Sfântul Apostol Andrei și Sfinții Mucenici de la Niculițel” din Ladispoli a fost înființată oficial la data de 15 iulie 2001 prin decizia nr. 264/2001 a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop (pe atunci) Iosif al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale. Primul preot slujitor al acestei parohii a fost părintele Bogdan Petre. În anul 2004 a fost hirotonit ca și preot părintele Lucian Bîrzu, care va fi numit ulterior în funcția de paroh.

De la înființare și până în anul 2003 parohia a fost găzduită într-o capelă a Bisericii catolice „Sacro Cuore di Gesù” din Ladispoli, iar din 2003 până în prezent parohia este găzduită în biserica intitulată „Santissima Annunciazione” din localitate, la adresa: Santissima Annunziata, via Aurelia km. 37,00.

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI


ro_RORO
Copy link