Selectează o Pagină

Loading

Duminică, 30 aprilie 2023, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici, la Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Proroc Isaia” din Viareggio, păstorită de către Preacucernicul Părinte Andrei Vizitiu. Preasfinția Sa a hirotesit doi citeți în cadrul slujbei, iar unul dintre citeți a fost hirotesit ipodiacon pentru parohia „Învierea Domnului” din Massa. În momentul rânduit din Dumnezeiasca Liturghie, ierarhul a hirotonit un diacon pe seama parohiei „Sfânta Mare Muceniță Pelaghia” din Montecatini Terme (Protopopiatul Toscana 1), toți candidații sunt absolvenți ai Facultății de Teologie Ortodoxe din București, Extensia de la Roma. Tot în această zi, Preasfinția Sa a încreștinat prin Taina Sfântului Botez pe cel de-al treilea copil al Părintelui Paroh, prunca Elisabeta.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a evidențiat faptul că Biserica prin Duminicile rânduite în această perioadă pascală, respectiv în prăznuirea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos ne cheamă să-L dobândim pe Duhul Sfânt, așa încât să devenim pnevmatofori (purtători de Duh Sfânt), respectiv trăitori ai Duhului. Duhul Sfânt este cel care ne deschide inima spre a pricepe și a crede în Taina mare a lui Hristos, Taină descoperită la poalele Crucii, care astăzi prin ochii mironosițelor am putut contempla Taina Mormântului. Această înțelegere duhovnicească este cântată sub forma unui imn, în cadrul slujbei Utreniei intitulată „Învierea lui Hristos”, care sintetizează esența crezului pascal, adică Crucea nedespărțită de Înviere îl aduce pe Hristos ca bucurie și mântuire. În Evanghelie se vede că, femeia iubitoare de Hristos (purtătoare de mir) care nu fuge din fața morții și îmbrățișează crucea este cea căruia i se vestește Învierea ca trăire a bucuriei vederii Domnului.

Ierarhul a vorbit și despre rațiunea citirii rânduite din Evanghelia de la Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu. Astfel, deși în această perioadă pascală se citește din Evanghelia de la Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, în această duminică a femeilor mironosițe se face o excepție, întrucât Evanghelistul Marcu este singurul care enumeră patru femei mironosițe. Urmând Tradiției Sfinților Părinți, Preasfinția Sa a evidențiat că dincolo de aceste arătări de după Înviere a Domnului, relatate și evidențiate în Evanghelii, mai există o arătare tainică a Domnului Iisus Hristos Fecioarei Maria, Mama Domnului. Această arătare de după Înviere a fost într-o discreție copleșitoare și indicată criptic în Evanghelii („cealaltă Marie”, cf. Matei 27, 61; 28, 1), prin care se poate deduce în chip duhovnicesc că Maica Domnului se află în inima (taina) femeilor mironosițe ca prima femeie încredințată și martoră a Învierii Fiului ei, Iisus Hristos. Tot în această înțelegere tainică, arhanghelul Gavriil, cel care i-a adus vestea Întrupării, acum o încredințează de Taina Învierii Domnului. Tot astăzi, Biserica prăznuiește și pe cei doi ucenici din Sinedriu, Iosif și Nicodim care au îngropat cu cinste trupul Domnului.

Preasfinția Sa a vorbit și despre Taina Afundării, respectiv a încorporării sacramentale în Trupul tainic a lui Hristos, a roabei lui Dumnezeu, Elisabeta, care în această zi pascală de bucurie și purtătoare de mir, s-a născut din nou, de Sus, din apă și din Duh (cf. Ioan 3, 3.5.7), și a devenit fiică a lui Dumnezeu prin har în pecetea Sfântului Duh, altoindu-se/sădindu-se în moartea și învierea continuă a lui Hristos.

Ierarhul a felicitat pe părintele paroh pentru darurile de Sus primite atât în familia sa, cât și în comunitatea păstorită, binecuvântată prin realizările însumate din acești ani, îndemnându-l ca împreună cu credincioșii să continue mărturisirea și propovăduirea lui Dumnezeu cu multă jertfă și râvnă duhovnicească.

Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Proroc Isaia” din Viareggio a fost înființată la data de 12 aprilie 2014 de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române al Italiei, fiind numit ca paroh părintele Andrei Vizitiu. Parohia este găzduită în biserica catolică Santa Rita situată în Via Fabio Filzi, numărul 30, Viareggio.

Ascultă predica 👇

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI


ro_RORO
Copy link