Selectează o Pagină

Loading

După întâlnirile de la Parohia ortodoxă „Înălțarea Sfintei Cruci” din Roma cu o profesoară româncă de comunicare, cu un preot catolic devenit ortodox, cu un psiholog și psihoterapeut care în meseria sa apelează frecvent la rugăciuni și după o discuție cu totul aparte cu o scriitoare care a fost nevoită să plece din România încă din 1976, adolescenții au avut ocazia să îl cunoscă personal pe Marius Bizău, actor român foarte apreciat în Italia.

”A fost foarte interesantă această întâlnire” mărturisește Ilie Ursachi, (16 ani), surprins și în același timp încântat să îl cunoască pe acest actor care a reușit în puțini ani să își facă o frumoasă carieră în Peninsulă. S-a și văzut de altfel că adolescentul era atras de ceea ce face Marius Bizău, deoarece a avut pentru el nenumărate întrebări.

”Mama spune mereu că sunt bun de actor, dar nu m-am gândit niciodată să mă îndrept spre această carieră, însă …nu se știe … cum va vrea Dumnezeu! Fiecare cu talentele lui” mai mărturisește la finalul întâlnirii, Ilie.

Campania ”Cu România în inimă” îi ajută pe adolescenți să se împrietenească și să se cunoască mai bine 

Referitor la aceste activitățile de sâmbătă după amiază, Ilie recunoaște că ”nu este așa de rău. Nu este numai faptul că astfel îi cunoaștem pe anumiți conaționali de aici, dar ne cunoaștem mai bine noi între noi și nu văd nimic rău în asta, ba dincontră”.

Ilie, care de la vârsta de 5 luni se află la Roma, s-a născut la Piatra Neamț, însă dorește să precizeze că inima sa se află la Suceava, la Vicovul de Sus, de acolo de unde este originar tatăl său.

Și Ana Podariu, în vârstă de 11 ani, a fost foarte încântată de această întâlnirea cu un actor român, deoarece astfel a descoperit foarte multe secrete despre cum se fac filmele și cum se pregătesc spectacolele de teatru.

”Îmi place mult că datorită acestor întâlniri odată în plus reușesc să mă văd cu prietenii mei, dar și deoarece astfel pot descoperi nenumărate lucruri interesante despre alte persoane” ține să mai precizeze Ana, care s-a născut în Italia și ai cărei părinții sunt din Podoleni – Neamț și din Verșeni – Iași.

Adolescenții descoperă meserii diverse care ar putea să îi influențeze în alegerea viitorului

”Mereu mi-a plăcut să vorbesc cu persoane care fac ceva deosebit și mai ales să am ocazia să cunosc un actor, pentru că mi se pare o meserie foarte interesantă. Chiar mi-a plăcut să aflu, în cadrul acestei întâlniri, mai multe lucruri despre ceea ce face Marius Bizău, cum se pregătește el pentru un film sau pentru un spectacol de teatru” mărturisește Andrei Colonescu, 17 ani.

În general, acțiunile din cadrul Campaniei ”Cu România în inimă” i se par lui Andrei foarte interesante, deoarece vin invitați deosebiți: nu numai actori, ci și profesori, psihologi sau preoți: ”Chiar îmi face plăcere să vin. Pe deasupra sunt și foarte încântat să observ că și alți prieteni sau alți tineri participă cu interes la aceste întâlniri”.

Andrei mai recunoaște că datorită acestor discuții își creează o idee asupra a ceea ce va face în viață: ”Deja am 17 ani și pot să aflu și să descopăr alte meserii ca să văd ce pot să fac în viitor și acesta este un mod ca să îmi deschid mintea și să văd și altfel de meserii. Mi-ar plăcea și aș dori să lucrez în turism, la un hotel sau într-o agenție de călătorii.”

Andrei, care s-a născut în Italia, iar a cărui mamă este originară din Focșani, iar tata din Piatra Neamț, recunoaște că iubește România, unde se simte întotdeauna ca acasă: ”Mă simt mai mult român decât italian chiar dacă m-am născut la Roma. În Peninsulă, unicul loc în care mă simt ca în țară este la biserică și în apartamentul în care locuiesc cu părinții, deoarece sunt unicele locuri în care se vorbește numai româna și unde se trăiește ca un ortodox.”

”Din eșec se învață lecția cea mai bogată”

Și pentru invitatul acestei ediții a Campaniei ”Cu România în inimă” discuția cu adolescenții a fost unică: ”Da, am fost foarte bucuros să mă întâlnesc cu noua generație de tineri născuți în Italia care fac parte din familii mixte sau de origine română” a mărturisit Marius.

După ce le-a explicat că ”bogăția constă în diversitate” referindu-se în acest caz la faptul că românii din Italia cunosc și respectă nu numai cultura țării gazde, ci și pe a țării de origine, Marius îi sfătuiește pe adolescenți ”să aibă încredere în ceea ce vor să facă sau dacă nu au o idee clară, cel puțin să încerce 100% ca și în acest fel să descopere drumul lor în viață. Și să se pregătească totuși și pentru eșec, deoarece de acolo se învață lecția cea mai bogată”.

Prin muncă, seriozitate și determinare poți atinge orice obiectiv

La întâlnirea cu Marius Bizău a asistat pe lângă cei doi preoți gazde: părintele Ciprian Baltag și părintele Ioan Gherasimescu, și părintele Ilie Ursachi de la Parohia ”Zămislirea Maicii Domnului” (La Rustica) din Roma. 

”Tinerii participanți la întâlnirea cu actorul român Marius Bizău au putut descoperi un om pasionat de ceea ce face, foarte serios și muncitor în meseria sa. Deși de-a lungul istoriei sale de viață a fost tratat ca un străin și de multe ori marginalizat, pasiunea pentru teatru și film și o persoană providențială – un profesor – au fost elementele care l-au ajutat pe tânărul elev de atunci să își descopere calea în viață. Pe lângă multele curiozități pe care tinerii le-au avut referitor la meseria de actor, cred că le-a rămas imprimată ideea că prin multă muncă, seriozitate și determinare poți să-ți pui în valoare darul pe care îl ai de la Dumnezeu și te poți împlini ca persoană” a comentat la finalul discuției cu invitatul lor părintele Ciprian, el însuși atras de povestea de viață a actorului.

”Cu cât înveți mai multe lucruri în viață – spunea invitatul nostru – cu atât mai multe oportunități ai deschise pe viitor înaintea ta. Și, aș adăuga, cu cât mai multe înveți, cu atât mai mult îl poți ajuta pe aproapele tău și Dumnezeu poate lucra prin tine, ca o mână întinsă către cel care are nevoie” concluzionează părintele Ciprian.

Invitatul ediției de sâmbătă, 25 martie 2023, va fi Giuseppe Sergio Balsama, președintele Asociației ”Insieme per l’Athos”, un italian care în urmă cu 16 ani a trecut la ortodoxie, primind harul botezului pe Muntele Athos.

Pe lângă organizarea de 20 de ani a numeroase congrese internaționale și seminarii despre ortodoxie, Giuseppe Sergio Balsama se implică de șapte ani – prin asociația sa – și în organizarea Concertului de Crăciun ”Tradiții prin ochi de copii”.

Întâlnirea va avea loc tot la Parohia „Înălțarea Sfintei Cruci” de la ora 16.00.  


Informații suplimentare:

Marius Bizău (39 de ani), care a venit la Roma la vârsta de 16 ani, împreună cu mama și sora sa, s-a consacrat în teatrul şi cinematografia din Italia, dar a jucat şi în Marea Britanie şi la Hollywood. Pentru a ajunge la acest nivel a trebuit totuși să muncească de trei ori mai mult decât colegii săi. Visul lui este să joace într-o zi şi în România.

Marius Bizău are roluri importante în 16 seriale populare din Italia, precum ”Squadra antimafia”, ”Don Matteo”, în zece filme artistice, iar în 2013 a fost distribuit într-un producție cinematografică la Hollywood.

În filmul „La Prima Regola”, apărut în cinematografe în decembrie 2022, Marius Bizău interpretează rolul principal al unui profesor de liceu, chemat să țină cursuri pentru reintegrarea unor elevi emigranţi.

De la 23 martie 2023 – Marius poate fi văzut într-un alt film care rulează în această perioadă în sălile de cinema: ”Delta” în regia lui Michele Vannucci.

Campania „Cu România în inimă”, organizată cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, și cu purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Arhiereu-Vicar Atanasie de Bogdania, are ca scop apropierea adolescenților români născuți sau crescuți în Peninsulă de conaționali deja realizați în anumite domenii, ca oameni de afaceri, medici, cercetători, ingineri, actori, profesori, scriitori sau stiliști români, dar și de instituțiile importante ale țării noastre pe teritoriul italian – ca Ambasada României la Roma, Accademia di Romania sau Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția.


ro_RORO
Copy link