Selectează o Pagină

Loading


Sâmbătă, 1 octombrie 2022, în ziua cinstirii Acoperământului Maicii Domnului, biserica Parohiei Ortodoxe Române cu hramul „Sfântul Ierarh Chiril al Ierusalimului”, din localitatea italiană Potenza-Picena, provincia Macerata, a fost sfințită de cei doi ierarhi ai Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei: Preasfințitul Părinte Episcop Siluan și Preasfințitul Părinte Arhiereu-Vicar Atanasie de Bogdania, înconjurați fiind de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură rostit cu această ocazie, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a vorbit despre momentul important al târnosirii noului lăcaș, despre faptul că, prin această slujbă, totul se dăruiește lui Dumnezeu, subliniind faptul că oamenii sunt chemați să devină, ei înșiși, biserică, prin darurile Sfântului Duh primite la Sfântul Botez.

Preasfințitul Atanasie de Bogdania a vorbitcelor prezenți, în cadrul omiliei de după Evanghelie, despre praznicul zilei, Acoperământul Maicii Domnului, spunând că, la vreme de necaz și de durere, poporul s-a rugat mereu Maicii Domnului, cerând ajutor și izbăvire din încercări. Și sărbătoarea zilei amintește despre o astfel de întâmplare, când poporul din Constantinopol, în timpul împăratului Leon al VI-lea (886-912), era atacat de triburile barbare. Sfântul Andrei cel nebun după Hristos a văzut-o pe Maica Domnului, în toată slava ei cerească, pe cerul orașului, ca ocrotitoare și mijlocitoare a creștinilor. După  arătarea Maicii Domnului, primejdia a fost îndepărtată, iar cetatea a fost cruțată de suferință și de vărsarea de sânge.

Pentru toată osteneala depusă la restaurarea și împodobirea lăcașului de închinare, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a oferit părintelui paroh Oleg Bonari și doamnei preotese Angela, Crucea Episcopiei Italiei.

La această zi de bucurie au participat și autoritățile civile și religioase din localitate, care au adresat felicitări și mulțumiri părintelui și comunității pentru toate cele împlinite.


Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Chiril al Ierusalimului” a fost înființată, în anul 2010, de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. Părintele Oleg Bonari a fost numit preot paroh. În anul 2012, biserica parohiei a fost restructurată și apoi, în luna noiembrie, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a binecuvântat lucrările săvârșite. Anul 2016 a reprezentat un moment de încercare pentru parohie, când, în urma unui cutremur, biserica a suferit daune importante și a fost închisă. În anul 2017, parohia a primit, de la Arhiepiscopia Catolică din orașul Fermo, o biserică ce a necesitat un amplu proces de renovare. Biserica a fost împodobită cu catapeteasmă, icoane și cu toate cele necesare săvârșirii slujbelor. Adresa bisericii este: Chiesa Sant’Ubaldo, Contrada Garibaldi 172, Passo di Treia, Potenza-Picena.

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI


ro_RORO
Copy link