Selectează o Pagină

Loading

Sâmbătă, 12 noiembrie 2022, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei și Preasfințitul Atanasie de Bogdania, Arhiereul Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi din zona Piemonte (nord-vestul Italiei) au târnosit altarul Parohiei Ortodoxe Române „Sfântul Nectarie Taumaturgul” din localitatea Novara (Protopopiatul Piemonte III), păstorită de Preacucernicul Părinte Protopop Cristian Ștefan.

Slujba a fost săvârșită după toată rânduiala Bisericii Ortodoxe, cu punerea în corpul Sfintei Mese a Sfintelor Moaște de Sfinți Mucenici, a Actului de Sfințire, iar apoi spălarea Sfintei Mese cu apă de trandafir, ungerea cu Sfântul şi Marele Mir, punerea în cele patru colțuri ale Sfintei Mese a icoanelor celor patru Sfinți Evangheliști: Matei, Ioan, Luca şi Marcu. A urmat punerea celor trei veșminte pe Sfânta Masa apoi a chivotului, a antimisului, a Sfintei Evanghelii, a candelei și a crucilor de binecuvântare. 

În cuvântul de învățătură rostit cu această ocazie, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a vorbit despre momentul important al târnosirii noului locaș și că rostul este acela de a ne hrăni cu Trupul și Sângele Mântuitorului, care se sfințesc pe Sfântul Altar. Sfânta Masă este simbol al locului unde stă Dumnezeu cel întrupat, al Jertfei lui Hristos, din care ne izvorăsc nouă harul și binecuvântarea. Înainte de slujba de târnosire, Preasfinția Sa a hirotesit un ipodiacon pe seama parohiei Novara.

La acest eveniment important pentru viața parohiei românești din Novara au participat doamna Ioana Gheorghiaș, Consulul General al României la Torino, o delegație a Departamentului Românilor de Pretutindeni, condusă de domnul Gheorghe-Florin Cârciu, secretar de stat în cadrul departamentului și mai multe autorități religioase și civile locale. În alocuțiunile rostite de invitați, aceștia au transmis felicitări comunității ortodoxe române din Novara pentru realizări și au mulțumit pentru implicarea activă în viața diasporei române din zona Piemonte.

Pentru toată osteneala depusă la restaurarea și împodobirea lăcașului de închinare, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a oferit părintelui paroh Cristian Ștefan și prezbiterei Mioara Ștefan distincția „Crucea Episcopiei Italiei”. Consiliul și Comitetul Parohial, precum și ctitorii au primit gramate episcopale de apreciere.

Părintele paroh a mulțumit ierarhilor, preoților, ctitorilor, enoriașilor și tuturor celor care au participat la slujbă, arătându-se a fi plin de recunoștință lui Dumnezeu pentru toate binecuvântările ce s-au revărsat asupra parohiei.

Parohia Ortodoxă Română Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul din Novara a fost înființată în anul 2007, preot paroh fiind numit părintele Traian Eugen Marola. În perioada ianuarie 2019 – octombrie 2020, funcția de preot paroh a fost ocupată de părintele Vasile David, iar din octombrie 2020, parohia a fost încredințată spre păstorire părintelui Cristian Ștefan. Parohia își desfășoară activitatea în biserica intitulată „Sacro Cuore” din Novara, situată pe Corso Trieste, numărul 105, care a fost achiziționată în anul 2022, intrând astfel în patrimoniul Episcopiei. 

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI

ro_RORO
Copy link