Selectează o Pagină

Loading

În data de 22 decembrie 2022, corul de copii ai Parohiei Ortodoxe „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” – Valletta – Rep. Malta, în frunte cu preotul paroh, Popescu George-Alexandru și cu doamna preoteasă Andreea, a susținut un concert de colinde la palatul prezidențial din Malta, unde gazde au fost Președintele Republicii Malta, George Vella, și soția dânsului, Miriam, prima doamnă a Maltei.
După o pauză de an, copiii s-au reîntors la palatal prezidențial cu un repertoriu foarte bogat și divers. Pe lângă faptul că toți copiii au fost îmbrăcați în IE tradițională, colindele au fost cântate în limba română, malteză și engleză.
Aceștia au fost acompaniați de către o doamna malteză (Karen Vin Camileri), care a interpretat toate melodiile colindelor la acordeon și ajutați pentru colindele în malteză de către Audrienne Fenech.
Concertul a fost început cu un discurs al preotului paroh, în care părintele a mulțumit cuplului Prezidențial pentru primirea copiilor români în palatal prezidențial și a prezentat acest obicei străbun de a vesti Nașterea Mântuitorului nostru, Iisus Hristos. Părintele a menționat că este foarte important ca acești minunați copii să nu își piardă graiul și obiceiurile, dar în același timp să respecte cultura, limba și tradiția locală.
A urmat o descriere istorică a obiceiului de a colinda, prezentate de către Nicoleta Roventa și Anna Pânzariu, eleve în ciclul secundar din școlile malteze.
A fost o surpriză faptul că în anul acesta s-au pregătit 3 colinde și în limba malteză, iar aceasta a fost o foarte mare surpriză, fapt emoționant pentru Prima Doamnă a Maltei, căreia i-au curs câteva lacrimi de bucurie, spune doamna preoteasă Andreea Popescu.
Președintele Maltei a mulțumit copiilor români și moldoveni care au participat la acest eveniment și a precizat că ceea ce s-a întâmplat la acest eveniment trebuie să fie un model de integrare a unei comunități străine în Malta.
A avut o discuție lungă cu copiii, bucurându-se foarte mult că aceștia frecventează școlile din Malta și că trăiesc în comunități mixte. Copiii au primit în dar dulciuri și pe lângă faptul că în palat chiar a fost organizată o recepție cu mâncare și racoritoare, pentru copii, aceștia au putut petrece o oră de joacă chiar în palatul prezidențial.
Comunitatea românească a dăruit, în semn de prețuire, o icoană pictată, cuplului prezidențial și o IE românească, dăruită Primei Doamne a Maltei.
Excelența Sa, Lino Bianco, Ambasadorul Maltei în România a participat alături de copii, acesta fiind un mare admirator a României și un diplomat care a organizat numeroase evenimente alături de Parohia Ortodoxă ,,Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din capitala Maltei, Valletta.

În cele ce urmează, prezentăm discusul Domnului Președinte George Vella:

„Vă mulțumesc foarte mult că ați venit din nou în această perioadă a anului, pentru a da viață palatului. Oare ce am mai putem cere? Avem fețe frumoase, costume colorate și voci frumoase! Mulțumesc că ați venit la Palatul San Anton și că ați adus spiritul Crăciunului în palatul prezidențial.
Nu brazii de Crăciun reprezintă Crăciunul, ci felul în care ați însuflețit și ați dat viață acestei camere cu colindele voastre de Crăciun. Aș dori să fac o reflecție despre ceea ce părintele Popescu spunea și acesta este modul în care ne-am dori să vedem integrarea în țara noastră, exact cum ați făcut voi.
Maltezii nu sunt împotriva în a avea atâția străini, cât este nevoie în țara noastră pentru a face economia să meargă înainte, să se mărească și să folosească ce se numea mai demult: tortul care trebuie împărțit între toți. Din ce în ce mai mare și mai mare. Economia noastră depinde de faptul că străinii care stau în Malta, trăiesc în Malta și își aduc familiile in Malta și trăiesc cu familiile lor în Malta.
Aceasta este calea de urmat pentru aceasta integrare.
Apreciem foarte mult faptul că acești copii nu sunt crescuți într-un ghetou, unde sunt doar români, vorbind doar românește și gândind doar în română. Aceștia sunt copii români care trăiesc în Malta, precum maltezii care s-au stabilit în Australia și Canada acum ceva timp în urmă.
Sunteți mai mult decât bineveniți și acesta este un respect a religiei, respectiv a gândirii dumneavoastră. Și un respect al culorii pielii voastre în spectrul limbii care o vorbiți.
Când vedem că există această încercare foarte sinceră de a face parte din comunitate, până la punctul în care suntem cu adevărat fericiți, când începeti să vorbim despre oameni care încearcă chiar să ne învețe limba chiar dacă limba noastră nu te poate duce departe. Pentru ca este o limbă a unei populații mici. Înțeleg că încercarea de a o învăța ar putea fi dificila, deoarece este o limbă diferită, grea, și apreciez faptul că, acum ma refer la cei care ma pot înțelege, că învățarea limbii malteze este grea.
Și nu te va duce niciunde, trebuie sa cunoști arabă sau franceză, iar învățând o altă limbă cum este malteza care se vorbeste doar printre pentru maltezi. Faptul că încercați să faceti tot posibilul să învățați limba malteză înseamnă că vreți să vă apropiati de populația malteză.
Chiar și la școală învățați, vă jucați, vă distrați și vă amestecați cu alți copii, pot să spun căm, deja aparțineți și faceți parte integrantă din această comunitate. Părinții voștri lucrează în această comunitate pentru a construi economia, își plătesc impozitele respectând regulile, respectând legea și sunteți crescuți ca cetățeni ai acestei țări.
Acesta este lucrul pe care îmi doresc să îl spun: îmi doresc ca multe alte comunități să facă la fel ca și voi! Pentru că modul vostru este modul în care puteți crește împreună, să vă bucurați de viață împreună și să încercați eventual să realizați ceea ce s-a spus în ultimul cântec: despre o lume pentru copii, acolo unde nu există durere și tristețe!
Mulțumesc foarte mult”

 

ro_RORO
Copy link