Selectează o Pagină

Loading

Sâmbătă, 3 decembrie 2022, Preasfințitul Părinte Episcop Atanasie de Bogdania, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie cu ocazia cinstirii hramului în Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica” din localitatea Chivasso, păstorită de părintele Nicolae Vasilescu. Preasfinția Sa a fost înconjurat de un sobor de preoți din Protopopiatul Piemonte 3.

În cuvântul de învățătură, ierarhul a aprofundat cuvintele din Evanghelia de la Matei: „Veniţi la Mine toţi cei osteniţi şi împovăraţi şi Eu vă voi odihni pe voi. Luaţi jugul Meu asupra voastră şi învăţaţi-vă de la Mine, că sunt blând şi smerit cu inima şi veţi găsi odihnă sufletelor voastre. Căci jugul Meu e bun şi povara Mea este uşoară” (Matei 11, 28-30).

Omul caută să fugă de greutăți și de lipsuri, căutând bunăstarea și bogăția, contrar cuvintelor Mântuitorului. Dar omul trebuie să ia model pe Hristos Domnul, Care deși era bogat întru toate, se lipsește de orice slavă, ia chip omenesc, ca pe noi să ne îmbogățească întru har. Harul este cel care aduce liniște, pace și odihnă. Creștinul are parte de un paradox, de o inversare a valorilor pe care lumea de astăzi le promovează: cel care sărăcește de bunăvoie se îmbogățește în Hristos, cel care îmbrățișează boala dobândește sănătate, durerea suferinței asumată de bunăvoie aduce har, iar cel care ia jugul, după cuvântul evangheliei de astăzi, se liniștește, întrucât el știe că tot ceea ce primește în viața lui de la Domnul este spre binecuvântare.

Preasfinția Sa a vorbit celor prezenți și despre Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica și Căldărușani, ocrotitorul parohiei din Chivasso, spunând că pentru viața lui minunată este socotit ca fiind un sfânt promotor al isihasmului, mai ales că el a fost ucenic al Sfântului Paisie de la Neamț. Sfântul ducea o viața cu osteneală, post și rugăciune, prin care biruia neputințele trupului și prin el strălucea puterea harului.

La data de 8 februarie 2009, în cadrul Bisericii intitulată „Madonna del Rosario” din oraşul Chivasso, a avut loc prima slujbă ortodoxă, vecernia mare. La acest serviciu religios au participat părintele Gheorghe Vasilescu, protopop al oraşului Torino şi părintele Nicolae Vasilescu. Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a binevoit să-i fie dat parohiei, ca sfânt ocrotitor, pe Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica (3 decembrie).

În luna februarie a anului 2010, părintele Nicolae Vasilescu devine preot paroh al acestei comunităţi și începe demersurile pentru găsirea unui teren pe care se va construi viitoare biserică parohială. În anul 2012, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei a pus piatra de temelia a bisericii parohiale, iar în anul 2014 a avut loc inaugurarea acesteia. Biserica parohială este prima biserică ortodoxă română de zid ridicată pe pământ italian.

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI

ro_RORO
Copy link