Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, și cu purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Arhiereu-Vicar Atanasie de Bogdania, la Roma se desfășoară de două luni campania „Cu România în inimă” – care are ca scop atât încurajarea adolescenților români născuți sau veniți de mici copii în Italia de a fi mândri de originile lor, cât și prezentarea unor alți conaționali deja realizați și apreciați în anumite domenii, care într-un fel pot constitui – pe lângă părinții lor – exemple de urmat, dar și cetățeni italieni care iubesc România și sprijină sau se implică în activitățile comunității de români din regiunea Lazio.
Astfel Grupul de tineri Nepsis al Parohiei ortodoxe „Înălțarea Sfintei Cruci” din Roma l-au avut ca invitat pe Giuseppe Sergio Balsama, președintele Asociației „Insieme per l’Athos”, care le-a povestit despre alegerea sa de a deveni ortodox în urmă cu 17 ani, despre bogăția pe care tinerii o au fiind ortodocși, despre experiența sa la Muntele Athos, despre contribuția adusă de voievozii români în Sfântul Munte, dar și despre „Athos-ul românesc” pe care el personal îl vizitează ori de câte ori ajunge în țara noastră.
Adolescenții să fie mândri, dar și să conștientizeze mai mult că sunt ortodocși
„Nu mi-am imaginat cât de mult va fi de îmbucurătoare și stimulantă întâlnirea cu acești adolescenți. Trebuie să mărturisesc că interesul lor pentru subiectele discutate și capacitatea lor de ascultare m-au surprins atât de mult încât mi-au oferit ocazia de a împărtăși cu bucurie câteva teme personale cu caracter religios” a comentat Giuseppe Balsma după discuția cu adolescenții de la Roma 3, la care s-a pregătit chiar cu câteva notițe, prezentându-le și cele câteva (puține) cărți despre ortodoxie traduse sau scrise în italiană.
Ce sfat le dă acestor adolescenți și altora ca ei?
„Să fie mândri și orgolioși de apartenența lor la Biserica Ortodoxă, dar în același timp să dobândească o mai mare conștientizare. Pentru a realiza acest lucru, este necesar să se aprofundeze cunoștințele religioase, să se dedice lecturilor spirituale, să meargă în căutarea unor modele pe care să le urmeze. Și, în sfârșit, să viziteze locuri edificatoare, cum ar fi Muntele Athos și, mai ales, mănăstirile românești în care au viețuit sfinți călugări, precum Ilie Cleopa, Iustin Pîrvu, Arsenie Papacioc, Paisie Olaru și mulți alții; oameni smeriți care, prin viața lor exemplară, au dat mărturie despre Evanghelie în inumanele închisori comuniste” este sfatul lui Giuseppe Balsama.
„Un singur lucru poate să schimbe viața unei persoane”
Pentru Ioan Gheață, în vârstă de 16 ani, „întâlnirea a reprezentat desigur o experiență foarte interesantă care ne-a îmbogățit foarte mult atât în ceea ce privește cultura generală, vorbind despre istoria țării noastre, cât și despre cunoștințe generale, cum ar fi terminologia greacă veche și modernă, dar și multe informați despre muntele Athos. Domnul Giuseppe este o persoană foarte cultă și capabilă să explice foarte clar chiar și în fața unui public de adolescenți”.
„La această întâlnire am discutat despre cât de important este rolul muntelui Athos în viața unei ortodox, dar și pentru creștinii care vizitează acest loc sfânt, care pot fi chiar italieni, de altă religie” a comentat și Andrei Doroftei, 21 ani. ”Vorbind cu domnul Giuseppe am descoperit cât este important pentru el acest lco sacru și cât i-a schimbat viața. M-a impresionat faptul că din experiența lui a vrut să formeze o asociație – „Insieme per l’Athos” – pentru a organzia evenimente și pentru a transmite la cat mai multă lume importanța Muntelui Athos, pentru ortodocși și pentru catolici. În timpul ce dânsul povestea despre aceste realizări am înțeles că și un sigur lucru poate să schimbe viața unei persoane, iar credința a reprezentat și deține un rol principal în alegerea domnului Giuseppe”.
Chiar și puțini la număr, prin voință se pot ajuta alții
„La această întâlnire am descoperit o dată în plus cât de important este rolul muntelui Athos nu doar pentru viața monahală, dar și pentru creștinii care vizitează acest loc sfânt” a comentat la rândul său și Ana Onciu, o altă adolescentă în vârstă de 17 ani, încântată de faptul că a aflat cu acest prilej că participând la conferințele organizate de această asociație și de Giuseppe Balsama, poate întâlni în fiecare an un părinte monah din Muntele Athos. ”În acest mod pot afla mai multe despre acel loc sfânt, chiar dacă nu îl pot vizita”.
„La această întâlnire s-a vorbit și despre adevărata trăire a credinței, un subiect la care cred că toți ar trebui să ne gândim pe parcursul vieții noastre. Ceea ce m-a impresionat însă cel mai mult este faptul că domnul Giuseppe Balsama ne-a demostrat că nu contează numărul, chiar dacă suntem puțini, dar avem voință, putem face lucruri de mare ajutor pentru ceilalți” a mai mărturisit Ana Onciu.
Un îndemn la aprofundarea credinței
De la discuția tinerilor cu Giuseppe Balsama nu a lipsit gaza – părintele Ciprian Baltag. ”Întâlnirea a fost, din punctul meu de vedere, foarte interesantă pentru că tinerii au putut să cunoască o persoană care a primit Ortodoxia la maturitate, la finalul unui lung parcurs de căutare duhovnicească” mărturisește parohul.
„Fiind născuți ortodocși, de multe ori luăm ca atare multe aspecte ale credinței noastre, fără să le aprofundăm și, de aceea, cred că întâlnirea cu un convertit la Ortodoxie le-a putut oferi tinerilor un îndemn la aprofundarea credinței lor. Astfel invitatul nostru i-a îndemnat în mai multe rânduri pe adolescenții prezenți să fie tot mai conștienți de credința lor ortodoxă și să împlinească totul cu atenție la sensul adevărat al lucrurilor. Giuseppe Balsama i-a îndemnat totodată să caute modele în Sfinți și în oamenii îmbunătățiți, istorisindu-le câteva dintre etapele căutării proprii ce l-au condus spre Muntele Athos și spre mănăstirile din România” a mai comentat părintele Ciprian Baltag.
La următoarea ediție a acestei campanii – care va avea loc la 1 aprilie 2023, de la ora 16.00, tot în Parohia „Înălțarea Sfintei Cruci” din Roma – cu tema: „Adolescența cu sau fără credință – vulnerabilitate sau imunizare psihologică?” va participa profesorul universitar doctor Vasile Timiș, inspector general în cadrul Ministerului Educației din România pe disciplina Religie.
La întâlnire pot asista și adolescenți din alte parohii din regiunea Lazio.
Informații suplimentare:
Giuseppe Sergio Balsama este președintele Asociației „Împreună pentru Athos”, asociație care se distinge pe scena națională încă din anul 2001 prin angajamentul său cultural de a disemina în Italia frumusețea spirituală, artistică și ecologică a peninsulei sacre a Muntelui Athos, cu care întreține relații oficiale în mod regulat.
Asociația pe care o conduce promovează mesajul universal de pace și fraternitate prin organizarea de conferințe internaționale, seminarii și expoziții. Interesul deosebit al lui Giuseppe Balsama pentru monahismul românesc și istoria sa dureroasă i-a stimulat cunoașterea locurilor și vieților sfinților călugări până la organizarea unor zile de studiu dedicate lui Nicolae Aurelian Steinhardt, Sandu Tudor și Rugul Aprins.
Totodată de șapte ani, Asociația „Insieme per l’Athos” organizează împreună cu Episcopia Ortodoxă Română a Italiei și Concertul de Crăciun „Tradiții prin ochi de copii”, la care participă mai grupuri de colindători din mai multe parohi din regiunea Lazio, inclusiv de la Roma 3.
Parohia „Înălțarea Sfintei Cruci” din Roma a fost fondată în data de 15 martie 2001, cu harul lui Dumnezeu și prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Iosif al Mitropoliei Europei Occidentale și Meridionale, încredințându-i-se cinstirea de-viață-purtătoarei Cruci, odor sfânt, ce se păstrează la Roma în Basilica Sfânta Cruce (Basilica Santa Croce in Gerusalemme), împreună cu piroanele Răstignirii și inscripția scrisă de Pilat. Grupul Nepsis al parohiei organizează anual pelerinaje, evenimente culturale, serate cu tinerii, master-cake, concerte de colinde, participări la evenimentele frăției Nepsis din Episcopie și Mitropolie. De asemenea, parohia organizează anual, în colaborare cu alte biserici apropiate, Tabere pentru copii și adolescenți și totodată acordă numeroase ajutoare financiare cazurilor sociale, familiilor numeroase sau monoparentale, sprijin pentru cazurile medicale venite din România, pentru conaționalii care se întorc în țară, pentru parohiile nou înființate sau care au proiecte de biserică, vizite în spitale și în adăposturile improvizate locuite de credincioși de etnie romă și multe alte inițiative.