Selectează o Pagină

Loading

Mănăstirea „Sfântul Ioan Secerătorul” din localitatea Bivongi, sudul Italiei, a fost gazda celei de-a treia conferințe semestriale de primăvară din Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, prezidată de Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, la care au participat preoții, diaconii și preotesele din protopopiatele din zona de sud a Italiei.

Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania a deschis întâlnirea cu un cuvântul de binecuvântare adresat participanților, după care a oferit câteva sfaturi pastoral-misionare clericilor prezenți.

Părintele Saul Vid de la Parohia Ortodoxă Română „Cuviosul Dimitrie cel Nou din Basarabi” din Budrio (Protopopiatul Emilia Romagna I) a susținut conferința tematică cu titlul „Parohia, familia și personale vârstnice” în care a abordat aspecte legate de persoanele vârstnice.

În cadrul prezentării, părintele Saul a vorbit despre faptul că preoții, uneori purtați de valul sfaturilor și îndemnurilor pe care le dau, uită de persoana proprie și nu aplică cele învățate la viața personală, aflându-se într-o neputință duhovnicească de a împlini pentru ei însuși, ceea ce încearcă să împlinească în și pentru alții. Soluția, care oferă rezolvarea acestei neputințe, este rugăciunea. Nu prin cuvântul preotului omul se schimbă, ci prin exemplu pe care îl oferă, prin trăirea și comportamentul lui, după cum pentru noi model este Hristos. Aparent, lucrarea lui Dumnezeu în Biserică este nesemnificativă, dar ea este nevăzută pentru cei care nu au inima deschisă spre Dumnezeu, nu trăiesc în smerenie și iubire față de aproape. Pentru a putea fi de folos aproapelui este necesar să chemăm numele Domnului în ajutor, întrucât prin puterile noastre proprii nu vom izbuti.

Părintele a îndemnat la prețuirea și ajutorarea vârstnicilor, ca semn al profunzimii creștine. Poporul evreu, după porunca lui Dumnezeu (Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, ca să-ţi fie bine şi să trăieşti ani mulţi pe pământul pe care Domnul Dumnezeul tău ţi-l va da ţie – Ieșire 20,12), acordă o importanță deosebită bătrânilor. Vechiul Testament oferă multe exemple de cinstire a vârstnicilor. Nerespectarea duce la consecințe dureroase. La bătrâni găsim înțelepciunea, darul înțelegerii, care vine de la Duhul Sfânt și experiența. Acestea țin de apropierea lor de Dumnezeu, asemenea Dreptului Simeon, care nu era doar un om învățat, ci un om al rugăciunii. Relația părinților cu Dumnezeu își pune amprenta asupra relațiilor lor cu copiii, precum și asupra familiei copiilor, întrucât rugăciunile părinților întăresc casele copiilor. Felul în care noi cinstim pe vârstnici se va reflecta în modul în care vom fi cinstiți noi când vom ajunge la bătrânețe.

Referitor la lucrarea filantropică a Bisericii, părintele a subliniat că filantropia socială este în primul rând pastorală, adică îndreptarea omului către Dumnezeu și Biserică, manifestându-se prin aceasta dragostea față de aproapele. Alături de această filantropie pastorală se dezvoltă și cea materială. Accentul în filantropie se pune pe rugăciune, pe Dumnezeiasca Liturghie, întrucât separarea filantropiei sociale de spiritualitate duce la secularizare, iar creștinul nu mai este privit ca fiind „chip al lui Dumnezeu”, ci un individ social.

La final, Preasfințitul Atanasie de Bogdania a mulțumit părintelui Saul pentru cuvântul de învățătură consistent, îndemnând pe cei prezenți la cultivarea exemplu personal în concordanță cu învățătura Bisericii, spre a aduce la mântuire pe cei îndepărtați de Dumnezeu.

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI


ro_RORO