Joi, 11 aprilie 2024, Mănăstirea „Sfântul Ioan Secerătorul” din localitatea Bivongi (Calabria) a fost gazda celei de-a treia conferințe semestriale de primăvară din Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, prezidată, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, de către Preasfințitul Părinte Arhiereu-vicar Atanasie de Bogdania, la care au participat preoții, diaconii și preotesele din protopopiatele din zona de sud a Italiei.
Ziua a început cu săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii a Darurilor mai înainte sfințite, la care a asistat și Preasfințitul Atanasie de Bogdania.
Preacucernicul Părinte Ilie Ursachi, de la Parohia „Zămislirea Maicii Domnului” din Roma-San Basilio (La Rustica) și Coordonator al Sectorului Social al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a susținut conferința „Sfântul Ierarh Luca al Crimeei – Noul Doctor fără de arginți”. În cadrul conferinței, s-a prezentat conceptul de sănătate și boală în Sfânta Scriptură, subliniindu-se că boala este o oportunitate de a îmbrățișa și asuma crucea, pe care Dumnezeu o dă omului, după puterile acestuia.
A urmat apoi prezentarea vieții Sfântului Ierarh Luca al Crimeei, care, înțelegând că a lui cruce este de a ajuta și tămădui pe aproapele aflat în suferință trupească și sufletească, și-a dedicat viața îngrijirii celor aflați în boli, neajunsuri și greutăți, punându-și cunoștințele medicale în slujba lui Dumnezeu și a omului.
De asemenea, Sfântul Ierarh Luca a fost un promotor al elementelor de noutate a medicinei creștine, și anume: egalitatea pacienților în fața îngrijirii medicale, valoarea terapeutică, morală și soteriologică a durerii, asistența medicală dincolo de posibilitățile artei, tratamentul și îngrijirea gratuite, integrarea practicilor religioase creștine (rugăciunea, ungerea cu untdelemn sfințit, binecuvântarea) și recomandarea unei vieți virtuoase.
După conferință, a urmat o sesiune de întrebări și răspunsuri.
Preasfințitul Atanasie de Bogdania a mulțumit părintelui Ilie Ursachi pentru prelegerea susținută și pentru prezentarea unui model autentic de sfânt tămăduitor.
Partea a doua a întâlnirii a fost dedicată recomandărilor pastorale și misionare.
Departamentul pentru Comunicare și Imagine al EORI