Selectează o Pagină

Loading

Clericii din zona de sud a Italiei (Protopopiatele Calabria și Sicilia) au participat, joi, 23 noiembrie 2023, la a treia conferință semestrială de toamnă din Episcopia Ortodoxă Română a Italiei.

Prima conferință a avut loc la Roma, marți, 7 noiembrie 2023, și a reunit preoții din zona de centru a Italiei și din Insula Sardinia, iar cea de-a doua conferință a avut loc la Padova, marți, 14 noiembrie 2023, și a reunit preoții din zona de nord a Italiei. Tema conferințelor se înscrie în contextul „Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)” în Patriarhia Română.

Ziua a început prin săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, înconjurat de un sobor de clerici, la parohia „Sfânta Cuvioasă Melania Romana” din Ragusa, păstorită de Preacucernicul Părinte Protopop Neculai Chilicos (Protopopiatul Sicilia), gazda din acest an a acestei conferinței.

Conferința a început prin rostirea rugăciunii și a binecuvântării de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, după care ierarhul a adresat un cuvânt de întâmpinare preoților și diaconilor participanți la conferință.

Preacucernicul Părinte Marian Preda, parohul bisericii „Sfântul Leontie de la Rădăuți” din Ivrea, a susținut conferința cu titlul „Cântarea bisericească: Imnografie și practicitate”, în cadrul căreia a vorbit despre cele trei creații imnografice: troparul, condacul și Canonul, despre prezența lor în cultul liturgic din primul mileniu și cel de astăzi, făcând o scurtă prezentare istorică asupra fiecăruia în parte, de la începuturi și până în prezent. Prezentarea a fost inserată cu intervenții ale Preasfințitul Părinte Episcop Siluan și ale părinților prezenți.

În partea a doua a întâlnirii, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a convorbit cu preoții prezenți și făcut recomandări pastorale și misionare.

Ziua s-a încheiat prin săvârșirea Tainei Sfântului Maslu de către Preasfințitul Siluan, înconjurat de un sobor de preoți din Protopopiatul Sicilia.

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI


ro_RORO
Copy link