Selectează o Pagină

Loading

Clericii din zona de sud a Italiei (Protopopiatele Calabria și Sicilia) au participat, joi, 23 noiembrie 2023, la a treia conferință semestrială de toamnă din Episcopia Ortodoxă Română a Italiei.

Prima conferință a avut loc la Roma, marți, 7 noiembrie 2023, și a reunit preoții din zona de centru a Italiei și din Insula Sardinia, iar cea de-a doua conferință a avut loc la Padova, marți, 14 noiembrie 2023, și a reunit preoții din zona de nord a Italiei. Tema conferințelor se înscrie în contextul „Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)” în Patriarhia Română.

Ziua a început prin săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, înconjurat de un sobor de clerici, la parohia „Sfânta Cuvioasă Melania Romana” din Ragusa, păstorită de Preacucernicul Părinte Protopop Neculai Chilicos (Protopopiatul Sicilia), gazda din acest an a acestei conferinței.

Conferința a început prin rostirea rugăciunii și a binecuvântării de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, după care ierarhul a adresat un cuvânt de întâmpinare preoților și diaconilor participanți la conferință.

Preacucernicul Părinte Marian Preda, parohul bisericii „Sfântul Leontie de la Rădăuți” din Ivrea, a susținut conferința cu titlul „Cântarea bisericească: Imnografie și practicitate”, în cadrul căreia a vorbit despre cele trei creații imnografice: troparul, condacul și Canonul, despre prezența lor în cultul liturgic din primul mileniu și cel de astăzi, făcând o scurtă prezentare istorică asupra fiecăruia în parte, de la începuturi și până în prezent. Prezentarea a fost inserată cu intervenții ale Preasfințitul Părinte Episcop Siluan și ale părinților prezenți.

În partea a doua a întâlnirii, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a convorbit cu preoții prezenți și făcut recomandări pastorale și misionare.

Ziua s-a încheiat prin săvârșirea Tainei Sfântului Maslu de către Preasfințitul Siluan, înconjurat de un sobor de preoți din Protopopiatul Sicilia.

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI


Youtube
Instagram
Whatsapp
Telegram
Telegram
Telegram
Copiază
ro_RORO