Selectează o Pagină

Loading

Sâmbătă, 23 septembrie 2023, a debutat cea de-a 15-a ediție a Festivalului Bucuriei, etapa eparhială, în Episcopia Ortodoxă Română a Italiei. Festivalul este organizat de către Departamentul pentru Tineret al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei și Asociația de tineret NEPSIS Italia, în colaborare cu parohia Sfântul și Dreptul Simeon și Sfânta Prorociță Ana din localitatea Pescara (Protopopiatul Abruzzo-Molise) și Muzeul Național al Satului, beneficiind de sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

În deschiderea evenimentului, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei a săvârșit slujba de Te Deum, înconjurat de un sobor de clerici, după care ierarhul a adresat participanților un cuvânt de bun venit și de binecuvântare.

Peste 600 de tineri participanți și 200 de organizatori și voluntari au luat parte la activitățile și atelierele organizate în cadrul festivalului, cele 12 grupuri parohiale participante interpretând piese din diverse genuri muzicale: folclor, muzică clasică, instrumentală, ușoară, folk ș.a. Emoțiile s-au putut citi pe chipurile interpreților, participanților și organizatorilor.

În cadrul festivalului s-au organizat și ateliere meșteșugărești cu meșteri populari, unde participanții au putut admira costume populare românești și măști tradiționale, sau au luat lecții de încondeiat ouă.

Un moment special din cadrul festivalului l-a constituit recitalul tinerei Maria Coman, care a interpretat un repertoriu de muzică bisericească.

Participanții la festival au primit diplome de apreciere, iar Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a premiat și participanții la Concursul Național Catehetic „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului”, organizat anul acesta de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române în colaborare cu Ministerul Educației din România, în perioada 16 ianuarie – 21 mai 2023. Locul I s-a acordat Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” de pe lângă Centrul Eparhial de la Roma, coordonator fiind PC Părinte Ieromonah Efrem, iar locul al II-lea s-a acordat Parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Torino (1), coordonator fiind PC Părinte Cristian Vasilescu.

PC Părinte Marian Preda, Consilier în cadrul Departamentului pentru Tineret al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a mulțumit, atât Preasfințitului Părinte Episcop Siluan pentru sprijinul acordat în desfășurarea acestei ediții a Festivalului Bucuriei, cât și tuturor tinerilor participanți, juriului, voluntarilor implicați în organizare, tuturor participanților și Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, cu a cărui sprijin s-a desfășurat această ediție.

Bucuria festivalului se va prelungi și în a doua zi a acestuia, duminică, 24 septembrie 2023, când se va săvârși Dumnezeiasca Liturghie de către Preasfințitul Părinte Arhiereu-Vicar Atanasie de Bogdania la parohia Sfântul și Dreptul Simeon și Sfânta Prorociță Ana din localitatea Pescara.

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI


ro_RORO
Copy link