Selectează o Pagină

Loading

Un an nou – 2023 – Al slujirii celor vârstnici și al descoperirii tezaurului imnografic bisericesc Anul 2023 a fost proclamat, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ca „An omagial al pastorației persoanelor vârstnice” și „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)” în Patriarhia Română.

Pentru cei care ne-am stabilit în afara granițelor și care ne-am lăsat în urma noastră părinții (vârstnici sau mai puțin vârstnici), tema Anului omagial are o semnificație aparte, trezindu-ne în inimi amintiri, nostalgii, doruri sau regrete. Puțini sunt cei trăitori în Italia și care au privilegiul de a-i avea cu ei pe părinți; și mai puțini sunte cei care îi au cu ei pe bunici. Și unora și altora le adresăm îndemnul de a-i prețui și de a-i sluji pe cei mai vârstnici, veghind nu doar la necesitățile lor materiale, ci și la cele spirituale. Cei mai tineri sunt datori să stabilească și să mențină legătura dintre părinții și bunicii lor și preotul paroh. Pe de altă parte, să tragă folos din înțelepciunea și experiența vârstnicilor de care (încă) mai au parte, educându-și copiii să le fie sprijin și ajutor, dar și să le arate respectul cuvenit. Pe cei vârstnici, în îndemnăm să se roage pentru cei mai tineri – copii și nepoți – care sunt prinși în vâltoarea vieții și nu mai găsesc timp să se roage. În acest fel, se împletește viața celor tineri și a celor vârstnici în mod armonios și poartă roade benefice, și pentru unii, și pentru alții. Slujind persoanelor vârstnice, împlinim porunca iubirii, care este asemenea aceleia de a-L iubi pe Dumnezeu.

Să nu-i uităm nici pe cei vârstnici rămași în România, sprijinindu-i, pe ce cale putem, și neuitând să le mai dăm câte un telefon, ca să-și mai stâmpere dorul. În acest sens, cei care nu mai avem bunici sau părinți trăitori în această lume putem să venim în ajutorul celor vârstnici care nu mai au pe nimeni și care, mai ales în aceste vremuri, au nevoie de ajutor atât în plan material, cât și în plan uman sau spiritual. Ajutoarea celor vârstnici se poate face, în mod concret, prin participarea la proiectul intitulat: „Toiagul nădejdii”, proiect desfășurat de Episcopia noastră, în colaborare cu Asociația caritativă a acesteia, „San Lorenzo dei romeni”.

Anul 2023 marchează comemorarea imnografilor și a cântăreților bisericești. Prin textele liturgice și intonările lor, ca rod al rugăciunii trăite în Biserică, putem gusta experiența întâlnirii cu Dumnezeu, altfel decât în rugăciunea personală. Imnografii sunt cei care au compus textele liturgice, urmare a unor meditații adânci ale Sfintelor Scripturi, iar cântăreții sunt cei care interpretează ce au compus imnografii și le „dăruiesc”, prin cântarea lor, credincioșilor care se roagă în biserică. Prin această lucrare comună, darurile se completează și se articulează în trupul tainic al lui Hristos (Biserica), ca o viață in crescendo a iubirii revărsate peste toți de către Izvorul Iubirii – Dumnezeu.

Cu rugăciune către Domnul și Dumnezeul nostru, Cel răstignit și înviat, în Treime închinat, către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, împreună cu toți Sfinții, în prag de An Nou, și cu părintească binecuvântare tuturor clericilor, monahilor și credincioșilor din Episcopia aceasta,

† Episcopul SILUAN al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei

 

Reşedința Episcopală de la Roma, la Praznicul Tăierii Împrejur a Domnului nostru Iisus Hristos şi al Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, 1 ianuarie 2023.

ro_RORO
Copy link