Sfântul Ierarh Iuvenalie era un tânăr medic originar din Cartagina care venind în Roma a fost hirotonit episcop de către Sfântul Damasie I, episcop al Romei (11 dec.), continuând astfel lucrarea de evanghelizare a regiunii Umbria, a Sfinților episcopi Felician de la Folignano (24 ian.), Valentin I de la Terni (14 feb.) și Terentian de la Todi (1 sept.).
El a fost primul episcop de Narni, hirotonit în anul 368, de aceea este considerat și fondator al episcopiei, guvernator și apărător al orașului (Gubernator et Defensor Civitatis). Sfântul Iuvenalie s-a remarcat printr-o propovăduire elocventă, făcându-se astfel iubit de către turma sa. El construiește prima biserică din Narni, închinându-o Sfântului Valentin.
Sfântul este amintit în scrierile Sfântului Grigorie cel Mare, în ”Omilii” și în ”Dialoguri” dar și în ”Martirologiul ieronimian” fiind numit și mucenic, deși nu se cunoaște dacă sfârșitul său a fost unul mucenicesc. O lucrare cu viața Sfântului Iuvenalie scrisă după secolul al VII – lea ne relatează că Sfântul a fost înmormântat lângă poarta superioară a orașului, pe strada Flaminia. Deasupra mormântului Sfântului Iuvenalie a fost construit un mic paraclis atribuit succesorului său Maxim. Acest paraclis se păstrează și azi în subsolul catedralei din Narni. Cultul Sfântului Ierarh este cunoscut încă din secolul al V-lea, când mulți pelerini mergeau la mormântul său.
În interiorul acestui paraclis se găsesc fresce cu scene și minuni din viața Sfântului Iuvenalie dar și un frumos mozaic cu Iisus Hristos pe tron.
Printre minunile făcute de Sfânt amintim salvarea unei nave de la naufragiu, minune reprezentată iconografic în paraclisul mai sus amintit, salvarea orașului de invazia ligurienilor și a sarmațienilor care s-au înecat în urma unei ploi torențiale. După această ploaie Sfântul săvârșind Sfânta Liturghie dar lipsind pîinea și vinul, prin rugăciunile lui, pîinea se înmulțește iar apa se transformă în vin. O altă minune din viața sa este aceea când un tânăr vrând să îl omoare, cuțitul se întoarce contra rănindul pe acesta, dar Sfântul îl vindecă și îl iartă, aducându-l la dreapta credință.
În secolul al IX-lea, moaștele Sfântului Iuvenalie și ale Sfântului Ierarh Casie (29 iun.) au fost furate și duse la Luca dar au fost returnate doi ani mai târziu. În secolul al XII-lea, un cleric din Toulouse, dorind să aibă în catedrala sa mai multe sfinte moaște, luând și o părticică din cele ale Sfântului Iuvenalie, moare în apropiere de Fossano, regiunea Piemonte. Însoțitorii acestuia, dorind să își continue drumul spre Franța, pregătesc caii de drum dar aceștia nu se mișcă din loc. De atunci Sfântul Iuvenalie a rămas ca ocrotitor al orașului Fossano, Sfintele sale moaște aflându-se în Catedrala din Fossano.
Pentru rugăciunile Sfântului Ierarh Iuvenalie, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin!
Presb. Andreea Tatiana Stîngă