Selectează o Pagină

Loading

De sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului, luni 21 noiembrie 2022, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie cu ocazia hramului la Parohia Ortodoxă Română „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” (Roma VII – Prima Porta), înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Parohia este păstorită de părintele Gabriel Ioniță, protoiereu al Protopopiatului Lazio II.

Intrarea în biserică a Maicii Domnului nu trebuie văzută doar ca o intrare într-un spațiu limitat de timp. Sfântul Apostol Pavel ne învață că templul cel adevărat este trupul omului, întru care voia lui Dumnezeu se unește cu inima omului (I Cor. 6, 19), a explicat Preasfinția Sa în cuvântul de învățătură rostit după citirea Evangheliei.

Sărbătoarea de astăzi – manifestare a iubirii lui Dumnezeu față de om

Praznicul de astăzi ne arată cât de mult îl iubește Dumnezeu pe om. Întreaga creație a lui Dumnezeu este dedicată unei singure persoane, și anume Maicii Domnului (Sfântul Nicolae Cabasila). Dumnezeu s-a îndrăgostit de sufletul Maicii Domnului, s-a îndrăgostit de om și pentru prima dată inima lui Dumnezeu a bătut în inimă de om în trupul Maicii Domnului (Sfântul Grigorie Palama), cea care i-a dăruit trup. Dumnezeu se întrupează din dragoste față de om.”

Trupul omului – templu al lui Dumnezeu

Dumnezeu nu sălășluiește în construcții limitate de timp și spațiu. Nu lucrurile exterioare sunt cele care dăinuie în timp. Biserica întru care Dumnezeu se odihnește este trupul omului sfințit și plin de har. Dumnezeu nu sălășluiește în temple făcute de mâini omenești, ci în cele zidite de mâini dumnezeiești: trupul omului (Sf. Apostol Pavel). Omul este cea mai mare comoară, făptură făcută după chipul și asemănarea Lui, iar omul, în timpul vieții sale, caută ca în trupul lui să bată inima lui Dumnezeu.”

Casa lui Dumnezeu, casă a luminii

În cuvântul Apostolului de astăzi ni s-a descris cum era templul din Ierusalim și faptul că acesta era plin de lumină. Orice lumină se aprindea înăuntru se reflecta în templu și întețea lumina existentă. Lumina cea adevărată vine din interiorul omului, nu din surse externe. În timpul petrecut de Maica Domnului în templu, ea devine lumină pentru toți cei din jur și darul cel mai mare, pe care omenirea îl putea oferi lui Dumnezeu.”


Parohia „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Roma – Prima Porta a fost înființată în anul 2005 de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. La începutul activității, parohia a fost găzduită într-o biserică catolică. În anul 2021 parohia a achiziționat un locaș de cult care a fost amenajat cu cele necesare slujbelor ortodoxe. Biserica se găsește la adresa: Via di Santa Cornelia, nr. 72-75, Roma.

Predica poate fi ascultată integral aici 👇

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI

 

 

ro_RORO
Copy link